'Sterfgevallen Diane-35 niet alarmerend'

In Frankrijk zou Diane-35 de afgelopen decennia vier levens hebben gekost. In Nederland overleed mogelijk een jonge vrouw door het slikken van hetzelfde veelgebruikte medicijn. Aginus Kalis is directeur van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), dat in Europees verband opnieuw gaat kijken of het middel wel veilig is.

1Middel? Anticonceptiepil, toch?
"Nee. Diane-35 is in Nederland geregistreerd voor de behandeling van acne, een vette huid en lichte overbeharing. Het werkt ook als anticonceptivum, maar eigenlijk is dat een bijwerking. Een andere bijwerking, dat staat ook in de bijsluiter, is de kans op zogeheten diep-veneuze trombose: een verstopping van een bloedvat in een been of arm door een bloedstolsel. Als zo'n stolsel losraakt kun je een longembolie of een hart- of herseninfarct krijgen."

2Is Diane-35 riskanter dan anticonceptiepillen?
"Alle anticonceptiepillen geven een licht verhoogd risico op trombose. Voor de zogeheten eerste- en tweede generatie pillen is dat risico 1,5 à 2 op de 10.000 gebruiksters. Voor moderne pillen van de derde en vierde generatie, waartoe ook Diane-35 gerekend wordt, is dat 3 à 4 op de 10.000. Dat wil nog niet zeggen dat er ook een embolie ontstaat, laat staan dat het dodelijk is. Artsen horen hun patiënten uit te leggen wat de risico's van het gebruik van medicijnen zijn. En als er een verhoogde kans op trombose is, hoort de arts het niet voor te schrijven."

3Schrikken jullie van de sterfgevallen?
"Tot deze week dachten we dat er nooit een fatale afloop was geweest door Diane-35 in Nederland. Dat lijkt nu wel zo te zijn. Dat is recent gebeurd, in januari. We willen weten hoe dat zit. Een dergelijk aantal sterfgevallen in de loop van zoveel jaren is niet heel verontrustend. Het gaat er wel om of die sterfgevallen onontkoombaar waren. Er zijn vaak cultuurverschillen tussen landen in het gebruik van medicijnen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat in Frankrijk Diane-35-gebruiksters ook een anticonceptiepil blijven slikken, zodat het risico groter wordt."

4Er komt een herbeoordeling van Diane-35, waar kan die toe leiden?
"Misschien tot niets, als er in de afweging van baten en risico's niets verandert. Er zou ook een extra waarschuwing op de verpakking kunnen komen. Het meest vérgaande scenario is dat we inschatten dat we patiënten en artsen niet goed kunnen instrueren in een veilig gebruik van Diane-35. Dan gaat de pil uit de handel."

5In de tussentijd raadt u gebruiksters aan er niet zomaar mee te stoppen. Waarom niet?
"Het is zeker niet zo dat er nu opeens een sterk verhoogd risico is. Als vrouwen het middel al langer dan een jaar gebruiken, is het risico op een embolie zelfs zo goed als nihil. Wij adviseren om te stoppen met Diane-35 als de huidklachten drie tot vier maanden weg zijn, en dan eventueel in overleg met een arts over te schakelen op een anticonceptiemiddel."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden