Sterfdag Atatürk

Yasemin Aras (42)
"De politiek kan me niets schelen. Ik ben hier alleen voor de herdenking. Vanaf mijn kindertijd ben ik gewend dat als het 10 november is en de klok op vijf over negen staat, de mensen een minuut stilte houden. Op school, thuis, op straat of op het werk, het maakt dan niet uit waar je bent. Een minuut stilte is het minste wat je voor zo'n groot leider kunt doen.

In deze ene minuut van stilte denk ik eigenlijk niet alleen aan Atatürk maar ook aan de mensen die belangrijk zijn geweest in mijn leven.

Bij de herdenking van vandaag stond ik ook stil bij een oud-docente van mij die ieder jaar huilde op 10 november. Ze had zulke mooie zwarte ogen. Ik was kind en bewonderde het huilen van mijn juf.

Ik vind het verkeerd om de herdenking te gebruiken voor het zwartmaken van de regering. Het is niet gepast. Atatürk had dat zelf vast ook niet gewild."

Nurten Yoklar (30)
"Ik ben hier niet alleen vanwege de sterfdag van Atatürk, maar vooral om tegen de AK-regering te demonstreren. De meeste mensen hier weten dat Turkije na de dood van Atatürk de marionet is geworden van de imperialistische mogendheden zoals de Verenigde Staten. De laatste jaren staan we volledig in dienst van het Westen. Ik denk niet dat Atatürk in rust slaapt.

Het meeste stoor ik me aan de landverraders in de nette pakken. Dan heb ik het over de parlementariërs van de Koerdische partij BDP. Zij proberen ons land kapot te maken en de regering doet er niets aan. Als Atatürk in leven was geweest, had hij de huidige leiders met paard en zweep achtervolgd.

Aan de ene kant heb ik absoluut geen hoop, omdat we een groot leider als Atatürk niet meer weten voort te brengen, maar aan de andere kant denk ik dat het sterke Turkse ras ook deze oorlog tegen de imperialisten en de landverraders zal winnen."

Burak Eti (55)
"Ik kom van heel ver om de dood van Atatürk op de plek te herdenken waar hij is gestorven. Het heeft een reden dat ik om zes uur in de ochtend opstond en een reis van twee uur heb gemaakt. Ik hou meer van Atatürk dan van wie dan ook.

Wist u dat vanaf volgend jaar op de universiteiten de les 'de revolutie van Atatürk en diens principes' geen verplichte lesstof meer is? De AK-regering heeft zowaar de volledige leiding van het Turkse leger in de gevangenis gezet. Ik heb het wel over het leger van onze grote leider, het leger dat over de seculiere republiek van Atatürk moet waken.

Zoveel mensen roepen hier dat Atatürk nog steeds in rust kan slapen omdat zijn volk de republiek voor altijd zal beschermen. Maar volgens mij is het een verloren zaak. Ik ben van heel ver gekomen om hier tranen van afscheid te laten. Wat deze lui hier ook scanderen, het is tijd om dit verlies te verwerken."

Miljoenen Turken herdachten afgelopen zaterdag de dood van de stichter van de Turkse republiek. De 'verheven' leider, de 'vader des vaderlands' Kemal Atatürk is 74 jaar geleden gestorven. 'Als hij in leven was geweest, had hij de huidige leiders met paard en zweep achtervolgd.'

Yigit Yilmaz (14)
"Ik krijg vaak te horen dat over tien jaar in ons land geen enkel spoor meer zal zijn van Atatürk. Daar zie ik wel de tekenen van. Ik zit op een privéschool waar we genoeg onderwijs krijgen over de grootheid van onze leider, maar van vrienden hoor ik dat er scholen zijn waar de lessen over Atatürk erg kort duren. Laatst hoorde ik zelfs dat op sommige scholen lessen Koerdisch bestaan.

Atatürk had dit nooit toegestaan natuurlijk. Hij wilde dat Turkije bij de moderne wereld hoorde. Ik begrijp niet waarom mensen lessen in het Koerdisch zouden willen krijgen. Wat hebben ze eraan? Atatürk heeft gezegd dat het een groot geschenk is om een Turk te zijn en volgens mij moet in ons land niemand afwijken van die gedachte.

Ondanks alles blijf ik hoopvol. Wij jongeren hebben de erfenis van Atatürk meegekregen en zullen nooit een andere weg inslaan dan die van onze 'Ata'."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden