Ster van arme Maria rijzende in Pakistan

Idols-jury wijst haar af om haar afkomst, toch heeft ze nu een hit

LAHORE - "Mijn dochter wordt een ster, want God heeft haar een prachtige stem gegeven", zei Rukhsana Mazar Abbas, de moeder van het 18-jarige zangtalent Maria Meer, altijd. Maar haar familie verklaarde haar voor gek. Eenmaal arm geboren kom je niet ver in Pakistan, dachten ze.

Arm is de familie van moeder Abbas zeker. Haar gezin woont in een donkere betonnen kamer zonder ramen op een troosteloos industrieterrein in de oostelijk gelegen stad Lahore.

Er staan drie bedden voor de zeven gezinsleden en daarmee is de kamer vol. Een kookpitje in het trappenhuis doet dienst als keuken. Buiten klinkt het geratel van betonmolens. De familie heeft zo weinig geld dat Maria sinds haar dertiende niet meer naar school gaat.

Daarom springt Maria's moeder een gat in de lucht als ze een oproep ziet voor audities voor het nieuwe talentenjachtprogramma 'Pakistan Idol'. Eindelijk een podium waar Maria haar talent kan laten horen. Als het meisje haar vader, die na zijn werk religieuze liederen zingt, belooft geen westerse kleding te dragen, mag ze meedoen.

Eind december vorig jaar is het zo ver. Maria staat voor de uitgedoste en sexy geklede juryleden van 'Pakistan Idol'. Maria draagt lokale kleding: een wijde broek, lang shirt en een grote sjaal over haar schouders gedrapeerd. Schuchter beantwoordt ze de vragen van de jury. "Veel armen durven niet goed tegen rijken te praten. Het is een minderwaardigheidscomplex", zegt ze in haar huis. Ze oogt verlegen. Haar schouders zijn licht naar voren gebogen, alsof ze zich klein maakt.

Maar als ze de Bollywood-hit 'Luister je, of niet?' zingt, doet ze dat adembenemend zuiver en schijnbaar moeiteloos. "Ik was er zeker van dat ik door zou gaan naar de volgende ronde", zegt ze. Maar de jury vindt haar stem te zacht en kinderlijk en wijst haar af. Achter de schermen barst ze in huilen uit. Waar vindt ze ooit nog zo'n kans? "Ik had al mijn hoop op 'Pakistan Idol' gericht", zegt Maria.

Ze is niet de enige die teleurgesteld is. Tienduizenden kijkers blijken boos over de beslissing van de jury en spreken hun onvrede uit op Twitter, Facebook en andere sociale media. Ze begrijpen de beslissing niet, maar Taimur Rehman, schrijver van het boek 'De klassenstructuur van Pakistan' en zanger van de revolutionaire band Laal, heeft wel een idee. "Het was overduidelijk een beslissing op basis van klasse. Ze had niet de juiste kleding en het juiste kapsel. De ironie wil dat de juryleden vroeger zelf tot de middenklasse behoorden waarop de elite neerkeek." Niet dat kritiek veel indruk maakt op Ali Azmat, een van de juryleden. 'Kijk hoe ik nog meer idioten vernietig in de show en op de sociale media, politiek-correcte apen', twitterde hij.

Amanat Ali, een bekende Pakistaanse popzanger, ziet de auditie, en constateert klassendiscriminatie. "Had ze er maar uitgezien als een rijk meisje. Dan was ze nooit afgewezen", zegt Ali, die zelf uit de hogere middenklasse komt.

Hij besluit dat het talent van Maria niet verloren mag gaan: zijn vader geeft haar zanglessen en ze krijgt een eigen kamer in zijn familiehuis. Een paar maanden later hebben ze een hit en worden ze uitgenodigd voor interviews op radio en televisie.

Ze werkt nu aan haar album en gaat ook de titelsong zingen voor een dramaserie op de zender waar ze eerder werd afgewezen. "Sinds ik kind was droomde ik hiervan", zegt Maria met een brede glimlach. En nu is die droom uitgekomen. Misschien kan de familie binnenkort wel verhuizen.

Er valt moeilijk te ontsnappen aan de klassenstructuur

Pakistanen hebben maar weinig mogelijkheden om hun klasse te ontstijgen, zeggen analisten. De beperkingen beginnen bij de Pakistanen zelf. Velen willen bijvoorbeeld niet buiten hun klasse trouwen omdat dat vaak problemen oplevert, omdat beide families er niet in kapitaal op achteruit willen gaan. Degenen die zelfstandig hogerop willen komen, maken daarop de meeste kans als ze van het platteland naar de stad verhuizen, zegt Taimur Rehman, een sociaal bewogen schrijver en zanger in Pakistan. In de stad kunnen Pakistanen vaak meer verdienen en betere scholen vinden voor hun kinderen die vervolgens beter en hoger opgeleid worden en zo weer betere banen kunnen krijgen dan hun ouders. Maar dan nóg kunnen Pakistanen moeilijk ontsnappen aan hun sociale status. Hun naam, gebruiken en kleding laten zien uit welke klasse ze komen. Rijken kun je herkennen aan hun witte kleding - die wordt niet vies in het stoffige Pakistan omdat ze zich een auto kunnen veroorloven. De armen op motoren dragen dan ook donkere kleding. Het is belangrijk wie je kent, waar je woont, welke auto je hebt en als je uit de elite komt, met wie je voor het laatst gegolft hebt, zegt Rehman. De vader van de huidige premier Nawaz Sharif, een industrieel, werd pas rijk in de jaren tachtig, en moest nog jaren grappen aanhoren van de elite over zijn slechte smaak en gewoontes. Die zijn nu hij premier is wel over.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden