Stepanova is nu dubbele martelaar

ek atletiek | De Russische atlete en klokkenluider Julia Stepanova haakte af tijdens 'haar' 800 meter. Het drama compleet.

Voor Julia Stepanova wordt het sportleven nooit meer zoals het was. Als ze al ergens komt, wil iedereen met haar spreken. Of, waar het haar moederland Rusland betreft zo vreest ze, met haar afrekenen.

Tijdens de EK atletiek in Amsterdam had ze in alle rust de 800 meter willen lopen, met een gedegen voorbereiding. Maar sinds ze samen met man Vitali te boek staat als klokkenluider die een wijdverbreid dopingnetwerk in Rusland blootlegde, is haar leven stressvol en vol onzekerheden.

De gevolgen moest ze gisteren als 'neutraal' atleet ervaren tijdens de EK, met alle schijnwerpers op zich gericht. Haar serie van de 800 meter werd een drama nadat een pees in de rechter voet het begaf. Als een martelaar strompelde ze de laatste 180 meter naar de finish, om aan een langdurige gang langs de media te beginnen.

Hoe graag had het echtpaar Stepanova de grote schoonmaak in de Russische sport anoniem in gang gezet. Maar omdat het wereld anti-dopingagentschap Wada jarenlang zijn waarschuwingen negeerde, zochten de twee eind 2014 via de Duitse zender ARD de publiciteit. Vlak daarvoor ontvluchtten ze Rusland. Ze wonen als 'landverraders' ondergedoken in Amerika, vrezend voor hun leven.

Die angst is in Amsterdam voelbaar. Vijf dagen voor de EK bepaalde de internationale atletiekfederatie IAAF dat Stepanova als vooralsnog enige uit Rusland startgerechtigd is. Maandag was een persconferentie gepland, maar die werd afgeblazen. De atlete wijzigde op het laatste moment haar reisplannen, en liet man Vitali en zoon Robert thuis. Waar ze verblijft in Amsterdam weten weinigen.

Zo was er gisteravond de bizarre situatie dat een van de weinige Russische atletes die doping had toegegeven, in zwart-witte outfit onder de vlag van de Europese atletiekassociatie EAA liep. Met zoals alle lopers op het startnummer de slogan I Run Clean. Zo wast de EAA haar sport voor het aanzicht schoon. Voorzitter Svein Arne Hansen noemde Stepanova "een symbool voor schone atleten". Zelf verklaarde Stepanova dat in Rusland de waarheid over doping nog altijd niet is doorgedrongen. "Ze geloven ons niet. Ik heb onder hoge druk gestaan, omdat anderen aan ons twijfelden, het gaat langzaam beter. Ik ben dankbaar dat ik hier mocht lopen."

Op de Russen, uitgesloten van de Spelen, werkt haar start als een rode lap op een stier. Ook al staat het olympische toernooi net als de EK formeel nog altijd open voor Russen die kunnen bewijzen zonder doping te sporten. Een achterdeurtje dat op een kier is gezet uit juridische overwegingen.

Of Stepanova, zo ze op tijd fit is en van het IOC startpermissie krijgt, in Rio alsnog massaal gezelschap krijgt van haar collectief geschorste landgenoten, is aan het internationale sporttribunaal Cas. Dat doet op 21 juli uitspraak, een oordeel dat het Russische Olympische Comité, de IAAF en de 68 Russische atleten die protest aantekenden, als bindend accepteren.

sport 19

Meer over de EK atletiek

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden