Stenen sjouwen is geen fitness

Mannen die zwaar inspannend werk doen hebben een 18 procent hogere kans om op jongere leeftijd te overlijden. Beeld ANP
Mannen die zwaar inspannend werk doen hebben een 18 procent hogere kans om op jongere leeftijd te overlijden.Beeld ANP

Dagelijks bewegen is goed, maar niet als het vast onderdeel is van een zwaar beroep. Dan stijgt het risico op vroegtijdig overlijden juist.

Ingrid Weel

Dat mensen met zware beroepen gemiddeld korter leven, was al bekend. Een van de oorzaken daarvan is dat zij vaker een ongezonde levensstijl hebben. In nieuw internationaal onderzoek zijn werknemers met fysiek zwaar werk vergeleken met mensen die licht inspannend werk doen én een vergelijkbaar voedings- en bewegingspatroon hebben. Daaruit blijkt dat degenen met het zware werk toch een grotere kans hebben op een vroegtijdige dood.

"We horen een leven lang dat bewegen goed is, maar dat kunnen we dus niet meer beweren voor mensen die bewegen op het werk", verduidelijkt Allard van der Beek, hoogleraar epidemiologie van arbeid en gezondheid aan het VU medisch centrum. Onderzoekers van het VUmc hebben informatie van bijna 200.000 werknemers uit dertien landen geanalyseerd. Vandaag worden de uitkomsten openbaar gemaakt in het vaktijdschrift British Journal of Sports Medicine.

Vaker op de bank

In hun vrije tijd zitten bouwvakkers en schoonmakers doorgaans vaker op de bank dan kantoormedewerkers. Ze menen dat wel verdiend te hebben na een hele dag fysiek bezig zijn. Mensen met zware beroepen doen bijna nooit aan sport. Zij zijn nu vergeleken met werknemers die licht inspannend werk doen, zoals in een winkel of in de horeca; die bewegen wel, maar hoeven niet zwaar te tillen en sjouwen. Er is gekeken naar de groep die naast hun werk ook niet sport. Nu blijkt dat zij toch langer leven dan die bouwvakkers of schoonmakers.

Voor mensen met zittend werk geldt weer iets anders, dat is bijna net zo ongezond als fysiek zwaar werk.

Mannen die zwaar inspannend werk doen hebben een 18 procent hogere kans om op jongere leeftijd te overlijden. Bij vrouwen geldt dat niet, waarschijnlijk omdat het zware werk dat zij doen niet net zo zwaar is als wat mannen doen, zegt Van der Beek. Deelnemers geven in de onderzoeken zelf aan hoe zwaar zij hun werk vinden.

De hoogleraar epidemiologie vindt het zeer verrassend dat er zulke grote gezondheidsverschillen zijn bij mannen tussen bewegen in de vrije tijd en op het werk. "Dat zou kunnen liggen aan het verschil in de aard van het bewegen. In zware beroepen zijn mensen vaak acht uur per dag en vijf dagen per week fysiek bezig en kunnen ze nauwelijks zelf bepalen wanneer ze pauze nemen. Dat lijkt in niets op sporten."

Een rondje rennen

Sporten duurt korter en is intensiever, waardoor mensen fitter en sterker worden. Door de intensiteit gaat de conditie omhoog. Bij sport kun je ook zelf besluiten om uit te rusten indien het lichaam daar om vraagt. Van der Beek: "Juist mensen met fysiek zwaar werk en een slechte conditie overlijden eerder dan hun collega's met een goede conditie."

De onderzoekers hebben niet gelet op arbeidsomstandigheden. Zo komen bouwvakkers vaker in aanraking met gevaarlijke stoffen wat op lange termijn de sterfte kan beïnvloeden. Er is ook nog niet gekeken naar de aandoeningen waaraan mensen met zwaar werk en lichter werk overlijden. Al is wel bekend dat atherosclerose (aderverkalking) vaker voorkomt bij zware beroepen.

Van der Beek: "Wellicht moeten we mensen met zware beroepen toch meer stimuleren ook in de vrije tijd een rondje te rennen of een balletje te slaan. Bewegen op het werk is niet genoeg. Dat verbetert de conditie nauwelijks, en leidt dus zelfs tot een hoger risico op sterfte."

Lees ook: Zware beroepen voorlopig niet ontzien
Het is ondoenlijk om mensen met een zwaar beroep eerder met pensioen te laten gaan, menen coalitiepartijen VVD, CDA en D66. Want wat is zwaar?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden