Stemt IJsland vandaag anti-Europa?

Favoriete Progressieve Partij voelt niets voor toetreding tot Europese Unie

Inwoners van IJsland zijn het wachten zat. Na vijf jaar van hard werken en weinig verdienen willen ze ook wel weer eens goed nieuws. Goed nieuws dat de zittende centrum-linkse regering niet geeft en de centrum-rechtse oppositie wel belooft.

In tegenstelling tot de Sociaal Democraten belooft de zich liberaal noemende Progressieve Partij een snel herstel van de schuldencrisis waar het land in 2008 in belandde, belastingverlaging en schuldenverlichting. Hoe? Door heel ver weg van Europa te blijven.

Het IMF prijst de crisisbeheersing door de huidige regering, maar de 320.000 inwoners van het land zijn teleurgesteld. Veertig procent kan bijna niet rondkomen en tien procent loopt achter met de huur. Ook de schulden van de middenklasse zijn nog lang niet verdwenen.

"Ik werk 280 uur per maand", zegt een schipper tegen een verslaggever van persbureau Reuters. Toen de economie instortte moest hij een tweede baan nemen om rond te komen. "Al vijf jaar hoor ik dat het snel voorbij zal zijn, maar mijn hypotheek wordt er niet kleiner op."

En dus is het tijd voor verandering. Volgens de laatste peiling van de krant Fréttabladid zal daarom de Progressieve Partij vandaag de meeste stemmen binnenhalen. De partij richt zich op boeren en vissers. Ze wil het geld dat Nederlanders en Engelsen kwijt zijn geraakt door de bankencrisis op IJsland niet terugbetalen maar gebruiken om belastingen te verlagen. Ook wil de partij niet tot de Europese Unie toetreden.

Europa is een groot discussiepunt in IJsland. De zittende regering vroeg vier jaar geleden het lidmaatschap aan. Veel inwoners willen dat niet. Ze zijn bang dat de export van vis, de belangrijkste uitvoer van IJsland, zal lijden onder Europese regelgeving. Vis zorgt nu voor 40 procent van de export.

Ook de huidige bankencrisis in Europa maakt toetreding tot de EU niet populair. Sigmundur David Gunnlaugsson, partijleider van de Progressieve Partij: "Voor Cyprus heeft de Europese Unie ook niet gewerkt. De crisis in IJsland en Europa heeft ons geleerd hoe belangrijk het is om controle te hebben over ons eigen geld".

De Sociaal Democraten en hun huidige coalitiepartner, de Linkse Groenen, zeggen dat Gunnlaugsson de belofte voor een sneller herstel niet kan waarmaken. Ook voorspellen ze dat de Progressieve Partij een coalitie zal sluiten met de bijna net zo populaire Onafhankelijkheidspartij. Dit is dezelfde coalitie die IJsland van 1995 to 2007 bestuurde. De coalitie, zeggen zij, waaronder de bankencrisis is ontstaan.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden