Stemming

Het wordt vanmiddag in de Kamer spannend bij de stemming over de landbouwgiffen. De kampen houden elkaar in evenwicht. Eén stem kan de doorslag geven. Niemand mag dus op weg naar het Binnenhof van zijn paard vallen. Dat overkwam in 1900 kamerlid Schmimmelpenninck. Door zijn afwezigheid werd de Leerplichtwet van minister Goeman Borgesius met 50 tegen 49 stemmen aangenomen. Later zei men dat Schimmelpennincks paard 'verstandiger was dan zijn meester'.

De tien vermaardste gevallen van kamerleden die door afwezigheid of verstrooidheid een stemming beslissend beïnvloedden in door henzelf ongewenste zin:

1 Schimmelpenninck, vrije anti-revolutionair, viel in 1900 van zijn paard waardoor de Leerplichtwet, waar hij tegen was, met één stem verschil werd aanvaard.

2 Henk Vos, PvdA-kamerlid dat in mei 1994 te lang bij de opnamen van het tv-programma Sterrenslag in Vaals bleef hangen, waardoor hij te laat kwam voor de stemming over een motie die het aftreden van de ministers Van Thijn (PvdA) en Hirsch Ballin (CDA) tot gevolg had.

3 Iwan Rozenblad, kwam net als zijn fractiegenoot Vos te laat bij de apotheose van het IRT-debat. De kamerleden Vos (Groenlinks), Linschoten en Van der Stoel (VVD), die ook aan Sterrenslag hadden meegedaan, keerden tijdig terug. De motie werd met 61 tegen 59 stemmen aanvaard.

4 Gualthérie van Weezel, hield als oud-kamerlid begin 1994 in het perscentrum Nieuwspoort zijn boek ten doop. Hierbij waren zoveel CDA-kamerleden aanwezig dat de GroenLinkser Lankhorst in de vergaderzaal een meerderheid zag dagen voor zijn motie tegen uitbreiding van vliegveld Zestienhoven. Hij vroeg hoofdelijke stemming aan en zijn motie haalde een meerderheid vam 57 tegen 53 stemmen. In zijn dagboek Retour Den Haag schreef Ed van Thijn dat Van Weezel met zijn 'onbedoelde publiciteitsstunt de coalitie meer schade had berokkend dan hem in functie ooit was gelukt'.

5 John Lilipaly, PvdA-kamerlid, was bij de stemming over de aanleg van de A73 in Noord-Limburg in 1995 spoorloos. Hierdoor koos de Kamer voor aanleg op de oostelijke Maasoever en niet, zoals de PvdA wilde, op de westoever. Later bleek dat het kamerlid met zijn zoon een uitstapje maakte naar de Franse Alpen.

6 Jet Bussemaker, PvdA-kamerlid, gaf in 1999 bij een stemming over het versterken van de positie van deeltijdwerkers per abuis het signaal aan haar fractie tegen te stemmen. Hierdoor werd dit GroenLinks-amemdement verworpen. Bussemaker verklaarde dat ze door het geroezemoes in de zaal in verwarring was geraakt. Kamervoorzitter Van Nieuwenhoven wees het verzoek van GroenLinks-fractievoorzitter Rosenmöller om over te stemmen resoluut af. 'Gestemd is gestemd!'

7 Elida Tuinstra, D66-senator die in 1995 net te laat het Eerste-Kamergebouw binnenstormde, waar zojuist de invoering van de prestatiebeurs met 35 tegen 34 stemmen was verworpen.

8 Bertus Leerkes, kamerlid voor de ouderenpartij Unie 55+, stemde in de vorige regeerperiode per abuis tegen een motie om de Turkse kleermaker Gümüs hier te laten blijven.

9 Hans Kombrink, PvdA-kamerlid, stond tijdens een belangrijke stemming in de jaren '70 zijn huis te witten.

10 Wim de Chatinier, kamerlid voor de katholieke KVP, deed in jaren '70 sinterklaasinkopen tijdens de stemmingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden