Stemmen zorgstelsel zijn binnen

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemde afgelopen nacht over het door Obama een jaar lang nagestreefde zorgstelsel. Op het laatste moment haalde de president de abortus-twijfelaars over.

Bas den Hond

Terwijl het debat over de historische herziening van het Amerikaanse zorgstelsel al begonnen was, waren president Obama en de leiding van de Democratische partij nog druk bezig de laatste twijfelaars over te halen om tot een meerderheid van 216 te komen. Het zag er gisteravond laat naar uit dat dit was gelukt.

De wet die het Huis van Afgevaardigden in dat geval vannacht heeft aangenomen, moet een einde maken aan het onverzekerd zijn van meer dan 30 miljoen mensen. Zodra de president hem heeft ondertekend, mag de verzekering van iemand die ziek wordt niet meer worden opgezegd. Over een paar jaar zal iedere Amerikaan verplicht zijn een zorgverzekering te hebben en mag niemand meer worden geweigerd. Zorgtoeslagen voor laagbetaalden worden gefinancierd uit belastingen en bezuinigingen.

De wet werd eerder aangenomen in de Senaat. Net als daar hebben de Democraten ook in het Huis van Afgevaardigden een flinke meerderheid. Maar een aantal van hen is verkozen in districten met een conservatieve bevolking. Hun eventuele steun voor het nieuwe zorgstelsel, het belangrijkste binnenlandse agendapunt van president Obama, zal hen bij de volgende verkiezingen, in november, vermoedelijk zwaar worden aangerekend.

De Republikeinen, en met hen ruwweg de helft van de Amerikanen, willen niets van de nieuwe wet weten. Ze vinden dat die de overheid een veel te grote rol geeft in de gezondheidszorg, en te veel geld kost. Dat laatste argument werd hen de afgelopen week echter uit handen geslagen door de rekenkamer van het Congres, die concludeerde dat de wet de komende twintig jaar het overheidstekort zelfs iets zal beperken. Maar dat weerhield hen niet van felle aanvallen op de wet tot op het laatste moment. „Vandaag sterft de vrijheid een beetje”, zei afgevaardigde Marsha Blackburn.”

Dat het zover kwam, was mede te danken aan een actie op het laatste moment van president Obama. Een handvol Democraten van de anti-abortus-vleugel had nog twijfels over de waterdichtheid van de regels in de nieuwe wet die moeten voorkomen dat toeslagen voor zwangerschapsonderbreking worden gebruikt. Om hen gerust te stellen, beloofde Obama een maatregel uit te zullen vaardigen die dit ’misbruik’ nog eens extra verbiedt. Een opgeluchte Nick Rahall kon daarna, misschien wel als de doorslaggevende 216de afgevaardigde, van ’tegen’ naar ’voor’ gaan: „Het is een grootse dag voor de ongeborenen en de onverzekerden”.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden