Stemmen voor schone lucht in de vier grote steden

Luchtkwaliteit is een belangrijk thema, vindt Milieudefensie. Daarom heeft ze voor de vier grote steden uitgezocht welke politieke partijen het groenste gedrag vertonen. Het is behoorlijk voorspelbaar: GroenLinks is het groenst. VVD scoort vaak rood, of oranje.

Toch zijn er volgens medewerkster Anne Knol van Milieudefensie per stad nog wel verschillen. Zo is de PvdA in Den Haag groener dan in Amsterdam. En D66 heeft in Utrecht meer milieuvriendelijke standpunten, dan dezelfde partij in de andere drie steden. De sociaal-liberalen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag willen bijvoorbeeld dat automobilisten gewoon in het centrum kunnen parkeren. Ook opvallend groen is de Haagse stadspartij: die wil doorgaande fietsroutes, hogere parkeertarieven voor tweede (en derde) auto's, een grotere milieuzone en lagere snelheden op de wegen.

De kieswijzer bekijkt fietsbeleid, openbaar vervoersvoorzieningen, of auto's veel parkeerplek krijgen en of het verkeer slim en schoon geregeld wordt. Er was ook een bonus te verdienen met extra maatregelen. Die wordt vooral uitgedeeld aan partijen die het openbaar vervoer voor ouderen gratis maken of houden. Zo komt Leefbaar Rotterdam toch ook nog aan een groen punt (naast alle rode en oranje bolletjes).

Volgens Anne Knol heeft groen stemmen zeker effect. "Je ziet in Utrecht bijvoorbeeld duidelijk dat GroenLinks in het college zit. Daar is afgelopen periode een milieuzone ingesteld."

Eerder hebben andere milieuorganisaties zoals Greenpeace en Natuur&Milieu al wel groene kieswijzers gelanceerd, maar dan tijdens landelijke verkiezingen. Alle gemeentelijke verkiezingsprogramma's doorvlooien op meerdere groene onderwerpen kan een kleine club niet, zegt Milieudefensie eerlijk. Ze verwijst wel door naar de stemwijzer, daar komen naast verkeersbeleid ook energiebeleid en ruimtelijke ordening aan de orde. Per stelling kun je toelichtingen van de partijen lezen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden