Stemmen op Internet, wie gelooft er nog in?

De stemmen zijn geteld! Engeland schaart zich op het EK achter Nederland en GeenStijl is de beste naam voor Dorito-chips. Stemmen op het internet, wie gelooft er nog in?

Internet zou een zegen zijn voor de democratie. Een digitaal paradijsje waar iedereen z’n stem kan laten horen, bijvoorbeeld via één van de ontelbare polls die op Internet te vinden zijn. Lees wel: kán (!) laten horen. En daar gaat het al zo’n beetje mis. Of dat gebeurt is namelijk maar zeer de vraag. Internetdemocratie is toch vooral de democratie van de grootste schreeuwers. Daar kunnen ze u bij The Guardian alles over vertellen.

,,Wie verdient de Engelse steun tijdens het EK nu wij ons zelf niet hebben weten te plaatsen?” luidde een poll van de Britse krant The Guardian voor het EK. Bij het zien van de uitslag zullen de Britten zich wel even achter de oren hebben gekrabt: 96.2% van de stemmers schaarde zich volgens de poll achter Nederland. Spanje volgde op een tweede plaats met een povere 1.8% van de stemmen.

Ik hoop dat ik niemand teleurstel als ik zeg dat we de uitslag van deze verkiezingen om de Britste gunst toch vooral hadden te danken aan het weblog GeenStijl. Ze hadden daar niet eens een slimme hacker voor nodig. Een oproep aan haar lezerschare om massaal op Nederland te stemmen bleek voldoende te zijn om de uitslag te manipuleren.

En dat was niet de eerste keer. Een aantal jaren geleden voelde een chipsfabrikant zich genoodzaakt z’n nieuwe zoutje als ’Doritos - Geen Stijl’ op de markt te brengen nadat Geen Stijllezers zich massaal op de poll van de fabrikant hadden gestort.

’Dat is allemaal heel leuk en aardig, maar dat zijn ook niet echt heel serieuze verkiezingen,’ hoor ik u denken. Helemaal waar. Toch wordt er ook binnen bestuurlijke kringen steeds vaker geëxperimenteerd met digitaal stemmen. Zo ook bij het waterschap. Jaren zijn de waterbroeders bezig geweest om de verkiezingen te digitaliseren. Het resultaat is het Rijnland Internet Election System (RIES), een systeem met zoveel beveiligingslekken dat zelfs Hansje Brinker ze niet zou kunnen stoppen.

Nadat de stemcomputers een paar maanden geleden al naar hun laatste rustplaats zijn verwezen kan ook RIES nu worden bijgezet. Rop Gonggrijp, de ’goede hacker’ die zich tegenwoordig inzet om Neêrlands democratie tegen de boze wolven van de digitalisering te behoeden, had ze hier al lang voor gewaarschuwd. ,,Stemmen op internet biedt nooit tegelijkertijd transparantie en stemgeheim”, zo stelt de hacker. ,,Niet aan beginnen dus.” Hij kan het weten denk ik dan.

Het waterschap wil het toch nog maar eens proberen. Ik houd ondertussen mijn hart vast. Want, zeg nou zelf: willen wij een GeenStijl reporter als bewaker onzer dijken?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden