Stemmen een feest? Niet in het Caribische landsdeel

Op 10 oktober 2010 verdween het land de Nederlandse Antillen; Bonaire, St. Eustatius en Saba werden bij Nederland gevoegd. Maar al snel kwam een weeffout aan het licht: de drie eilanden horen niet bij een provincie. Dus hebben de bewoners geen (indirecte) invloed op de samenstelling van de Eerste Kamer. Het gaat slechts om hooguit 20.000 kiezers, maar toch: het knelt. Staatsrechtgeleerde Douwe Jan Elzinga noemde deze situatie destijds 'een blamage van de eerste orde voor Nederland'.

Minister Plasterk (PvdA, koninkrijksrelaties) moet dit democratische gat dichten. Aanvankelijk wilde het kabinet dat de gemeenteraden van de eilanden de Eerste Kamerleden konden kiezen, net als provincies nu doen. Hier dook een nieuw probleem op: niet-Nederlanders op de drie eilanden zouden dan hun kiesrecht voor de gemeenteraad verliezen, omdat zij volgens de wet geen invloed mogen hebben op de samenstelling van de senaat. Om die principiële reden heeft de Eerste Kamer zich tegen deze oplossing gekeerd.

Plasterk kwam noodgedwongen met een nieuw voorstel: er komt een 'kiescollege', waarop alleen Nederlandse eilandbewoners kunnen stemmen. En die uitslag telt weer mee voor de senaat. Een omslachtige manier. Maar, zal Plasterk beamen, alles voor de democratie. Het moet wel een feest worden. In 2019 althans. Dan moet de weeffout zijn hersteld.

undefined

Het rode potlood kan nog jaren mee

De stemcomputer is in 2006 op het privacy-kerkhof bijgezet, maar er is iets nieuws op de markt: een stemprinter. De Tweede Kamer wilde bij deze Statenverkiezingen een proef met dat apparaat, dat het stembiljet print en het tellen veel makkelijker maakt. Maar dat experiment komt er niet, meldt een woordvoerster van de Kiesraad. De veiligheid is toch nog niet op orde. De introductie in 2018 is daarmee onzeker. Rob Gonggrijp van actiegroep 'Wij vertrouwen stemcomputers niet', waarschuwt al: "Het is alleen maar onveiliger geworden; dat moet je niet willen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden