Groene Hart

Stemmen Alphen aan den Rijn misschien herteld

null Beeld ANP
Beeld ANP

De stemmen die vorige week zijn uitgebracht bij de gemeenteraadsverkiezingen in Alphen aan den Rijn, moeten misschien opnieuw worden geteld. Er was veel onduidelijkheid over de uitslag. CDA en GroenLinks hebben daarom gevraagd om een hertelling. De gemeenteraad moet daarover beslissen. Woensdag is er een extra raadsvergadering.

Dat heeft de gemeente Alphen aan den Rijn dinsdag gemeld. Op de avond van de verkiezingen woensdag meldde de gemeente dat het CDA acht zetels had gewonnen. Nog diezelfde avond ging een van die zetels naar GroenLinks. Maar een dag later, na het controleren van alle stemmen, kreeg de lokale partij RijnGouweLokaal de zetel toegewezen.

CDA en GroenLinks tekenden bezwaar aan tegen de uitslag, maar dat werd verworpen. Daarom doen de partijen nu een beroep op de gemeenteraad. Ze hebben geen concrete aanwijzingen dat er fouten zijn gemaakt. 'Maar stemmen tellen blijft mensenwerk, iemand kan per ongeluk een foutje maken. Die mogelijkheid willen we uitsluiten. Het gaat ons om de zuiverheid van de uitslag', zegt CDA-lijsttrekker Marjon Verkleij-Lemmers.

Kiesdeler
Het probleem in Alphen heeft te maken met de manier waarop in heel Nederland zetels worden verdeeld. Na het tellen van alle stemmen wordt eerst gekeken hoeveel stemmen een partij moet hebben voor één zetel. Dat is de kiesdeler. Dan kijken de tellers hoeveel volle zetels de partijen krijgen. Op basis van de overgebleven stemmen worden de restzetels verdeeld. Daarbij blijkt dat er in Alphen aan den Rijn maar een paar stemmen verschil was tussen CDA, GroenLinks en RijnGouweLokaal.

Alphen aan den Rijn, Boskoop en Rijnwoude gaan op 1 januari samen in de nieuwe gemeente Alphen aan den Rijn. Daarom gingen de inwoners vorige week woensdag naar de stembus. Het CDA werd de grootste partij, gevolgd door de lokale partij Nieuw Elan van ex-LPF-Kamerlid Gerard van As. De VVD kreeg een flinke tik, de PvdA ging licht achteruit.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden