Stemlokaal voor forensen is in trek

Even een kopje koffie doen in het kleinste stembureau van Nederland in Marle (Overijssel), waar kiezers woensdag hun stem kunnen uitbrengen voor de verkiezingen van de Provinciale Staten. Foto: anp Beeld
Even een kopje koffie doen in het kleinste stembureau van Nederland in Marle (Overijssel), waar kiezers woensdag hun stem kunnen uitbrengen voor de verkiezingen van de Provinciale Staten. Foto: anp

Duizenden kiezers hebben woensdag hun stem voor de Provinciale Statenverkiezingen uitgebracht op NS-stations.

Op het Centraal Station in Utrecht hadden rond het middaguur 1130 kiezers hun stem uitgebracht, meldde de voorzitter van het stembureau.

Het merendeel hiervan werd uitgebracht tijdens de ochtendspits. De verwachting is dat het tijdens de avondspits weer drukker wordt in en rond de vijftig NS-stations waar kiezers het rode potlood kunnen hanteren.

Op het Centraal Station in Amsterdam zijn inmiddels 720 stemmen uitgebracht. Op het station van Zwolle was om half twaalf 275 maal gestemd. Ook op Rotterdam Centraal is het volgens een woordvoerster van de gemeente erg druk.

Run op online kieshulpen
Op de websites die kiezers helpen bij het bepalen van hun definitieve keuze loopt het woensdagmiddag storm. Ze zijn gewilder dan bij de Provinciale Statenverkiezingen van 2007.

Tot woensdagmiddag hadden 305.000 bezoekers de stemwijzer voor de Eerste Kamer ingevuld. Ook de provinciale edities worden op de valreep door velen geraadpleegd. Van de vijf provinciale stemwijzers die op de site te vinden zijn, is die van Zuid-Holland het vaakst ingevuld: door inmiddels 182.000 belangstellenden.

Populair is ook de website Kieskompas, die dinsdagavond 60.000 bezoekers per uur trok en inmiddels de grens van ruim 1,2 miljoen bezoekers is gepasseerd.

Hogere opkomst
De opkomst lijkt woensdag in de meeste gemeenten iets hoger uit te vallen dan vier jaar geleden. Dat blijkt uit een rondgang langs gemeenten in het hele land.

Niet alle gemeenten konden een vergelijking maken met de vorige Statenverkiezingen, maar zij die dat wel konden, meldden dat de opkomst hoger ligt.

Zo had in Den Haag om 12.00 uur 11,99 procent van de kiesgerechtigden een stem uitgebracht, tegen 10,37 procent vier jaar geleden op hetzelfde tijdstip. In Amsterdam waren die percentages om 13.00 uur respectievelijk 9,9 en 9,0.

Breda meldde een sterkere stijging: 18,19 procent om 12.30 uur, tegen 15,40 in 2007. Tilburg maakte een half uur later een rondje langs de stembureaus en kwam uit op een tussentijds opkomstpercentage van 16,08 procent, tegen 13,66 procent.
Ook andere gemeenten in het land meldden kleinere of grotere stijgingen.

Politici in de stemhokjes
Verschillende politici brachten hun stem onder grote belangstelling uit, waaronder premier Mark Rutte en de PVV'ers Geert Wilders en Machiel de Graaf.

Rutte deed dat op een school in Den Haag. "Ik hoop dat iedereen beseft hoe bijzonder het is dat we in Nederland überhaupt kunnen stemmen", aldus de premier. Ook Wilders en De Graaf brachten hun stem uit op een basisschool in de residentie.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam was een van de eerste stemmers in verzorgingshuis Aafje, locatie Zuidwijk op Zuid, bij een mobiel stembureau. De Maasstad doet een proef met twee mobiele stembureaus, die woensdag bij negen verzorgingshuizen in de stad worden ingezet.

Flyeren
De Kiesraad evalueert de komende maanden het flyeren door politieke partijen op de dag van de verkiezingen. Dat zei secretaris-directeur Melle Bakker van het adviesorgaan van de regering en het parlement over het kiesrecht woensdag.

Het is een ongeschreven regel dat politieke partijen op verkiezingsdagen geen flyers uitdelen. Steeds minder partijen houden zich daar aan.

"Flyeren is niet verboden in de Kieswet, maar je ziet dat het steeds vaker wel gebeurt. Door de komst van het mobiele stembureau op stations en in winkelcentra bijvoorbeeld komt dat steeds dichter bij het stemhokje."

Het is volgens hem op dit moment aan de voorzitter van een stembureau om te bepalen of "de grens van het toelaatbare is overschreden".

Voor de ingang van verschillende stations in Nederland werd woensdag geflyerd zoals in Den Haag, Amsterdam en Utrecht. Op die stations kan ook gestemd worden.

"Toen de huidige Kieswet in de jaren tachtig is gemaakt, is niet voorzien in het gebruik van mobiele stembureaus. Naar die praktijk moeten we nog eens goed kijken", aldus Bakker. De Kiesraad evalueert na elke verkiezing de manier waarop deze zijn verlopen.

Foto anp Beeld anp
Foto anpBeeld anp
© anp Beeld
© anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden