Stembureaus gemeenten dicht; 'opkomst is laag'

PvdA-voorzitter Hans Spekman en PvdA-lijstrekker Helene Oppatja bekijken de eerste uitslagen op het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn. Beeld anp
PvdA-voorzitter Hans Spekman en PvdA-lijstrekker Helene Oppatja bekijken de eerste uitslagen op het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn.Beeld anp

De stembureaus in de gemeenten waar woensdag verkiezingen waren, zijn om 21.00 uur gesloten. Bijna 250.000 mensen uit gemeenten in Friesland en Zuid-Holland mochten hun stem uitbrengen. De verwachting is dat de uitslagen en opkomstpercentages rond middernacht bekend worden.

Leeuwarden is een van de gemeenten waar gestemd kon worden. Drie kwartier voor het sluiten van de stembureaus was de opkomst daar 36,2 procent, blijkt uit een steekproef. 'Laag', concludeert burgemeester Ferd Crone op Twitter. De Friese hoofdstad wordt op 1 januari uitgebreid met een deel van de buurgemeente Boarnsterhim, die wordt opgeheven. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in Leeuwarden in 2010 was de opkomst 50 procent.

Lager
Een ander deel van Boarnsterhim gaat naar Heerenveen. In die gemeente had om 19 uur 38 procent van de mensen gestemd. Dat is lager dan de opkomst bij de vorige verkiezingen in 2010. Toen had op hetzelfde tijdstip 46 procent van de kiezers gestemd.

Het dorp Terhorne uit Boarnsterhim komt bij nog een andere gemeente terecht. Het dorp gaat met de gemeenten Skarsterlân, Lemsterland en Gaasterlân-Sleat op in de nieuwe gemeente De Friese Meren. Daar was om 18 uur 37,37 procent van de mensen naar de stembureaus gekomen. In 2010 was de opkomst over de hele dag ongeveer 58 procent.

Alphen aan den Rijn
In Zuid-Holland gaat het om Alphen aan den Rijn, Rijnwoude en Boskoop. Vanaf 1 januari bestaat daar alleen nog de gemeente Alphen aan den Rijn. De laatste opkomstcijfers daar zijn van 17 uur. Toen had 22,85 procent van de burgers gestemd.

Boarnsterhim bestaat uit nog een vierde deel. Dat gaat op 1 januari via een grenscorrectie naar de gemeente Súdwest-Fryslân. Die gemeente doet mee aan de reguliere gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar.

Burgemeester Bas Eenhoorn maakt de eerste uitslagen bekend op het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn. Beeld anp
Burgemeester Bas Eenhoorn maakt de eerste uitslagen bekend op het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn.Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden