Stembureau in brand in Nepal

(Novum/Ap) - Voormalige rebellen hebben donderdag in Nepal een stembureau in brand gestoken. Ze deden dat na te hebben geprobeerd het stembureau in te nemen, aldus het ministerie van binnenlandse zaken. Er zijn vijftien arrestaties verricht en drie granaten en een mes in beslag genomen.

In Nepal wordt donderdag een grondwetgevende vergadering gekozen. De verkiezingen vormen een belangrijke stap in het vredesproces met de voormalige rebellen, die nu onder de naam Maoïsten deel uitmaken van de regering. Geweld en protesten leidden twee keer tot uitstel van de verkiezingen. Woensdag schoot de politie zeven demonstranten dood. De demonstratie was gericht tegen de een dag eerder gepleegde moord op een verkiezingskandidaat.

Op zeker vijf plaatsen in het midden en zuiden van het land deden zich donderdag ongeregeldheden voor, maar over het algemeen leken de verkiezingen soepel te verlopen. In de plaats Janakpur werd een kandidate beschoten, maar ze werd niet geraakt.

Vertegenwoordigers van de Maoïsten in de hoofdstad Kathmandu zeiden het bericht over het in brand gestoken stembureau na te trekken en verzekerden dat zij de verkiezingen niet wilden ondermijnen.

Er zijn 17,6 miljoen geregistreerde kiezers en twintigduizend stembureaus, die in sommige gevallen zeven dagen lopen van een verharde weg verwijderd liggen. Meer dan honderdduizend waarnemers zien erop toe dat de verkiezingen naar behoren verlopen. Onder hen bevinden zich vooraanstaande personen als de Amerikaanse oud-president Jimmy Carter.

Het Nepalese parlement besloot eind vorig jaar de monarchie af te schaffen en een republiek van het land te maken. Daartoe moet de grondwet worden aangepast. In 2006 raakte koning Gyanendra na een volksopstand zijn bevoegdheden reeds kwijt. Een jaar eerder had de koning alle macht naar zich toegetrokken. De afschaffing van de monarchie was de belangrijkste eis van de maoïstische rebellen, die in 2006 na tien jaar strijd een akkoord sloten met de regering.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden