Stem op het beste spirituele boek Top-10 van genomineerde titels

MONIC SLINGERLAND

Wat vinden Nederlanders het beste spirituele boek van 2013? Met een stem op een van de tien genomineerde titels kan het publiek vanaf vandaag een topdrie kiezen. Stemmen kan tot en met 1 februari. Een vakjury kiest uit deze topdrie dan het beste boek.

De toptien waarop een stem uitgebracht kan worden, bestaat uit vijf boeken van Nederlandse auteurs en vijf van buitenlandse, alle uitgekomen in 2013. Zo staan in dit rijtje auteurs als Lisette Thooft en Anne van der Meiden naast de dalai lama en Thich Nhat Hanh. De verkiezing van het beste spirituele boek is onderdeel van de Maand van de Spiritualiteit, een initiatief van dagblad Trouw, het CPNB, de KRO en tijdschrift Zin. De Maand van de Spiritualiteit, met dit jaar als thema Lichter leven, duurt tot en met 9 februari. Op vrijdag 7 februari maakt de jury de winnaar bekend.

Stemmen kan via www.maandvandespiritualiteit.nl vanaf 14 januari t/m 1 februariRia Bor

Ria Borkent en Jaap de Gier, 'Schriftgedichten. Poëzie bij het kerkelijk jaar'.
Royal Jongbloed.

Gedichten bij de bijbellezingen van het liturgische jaar, van de hand van nu levende Nederlandse dichters uit protestants-christelijke hoek. De gedichten zijn speciaal voor dit boek geschreven en kunnen in een dienst gebruikt worden, maar ook thuis gelezen, individueel of in het gezin. Deze bundel laat zien dat ook gedichten lezen een spirituele praktijk kan zijn. Een boek voor kerkelijke christenen.

Brené Brown, 'De kracht van kwetsbaarheid'.
De Arbeiderspers/ Bruna.

De Amerikaanse gedragswetenschapster Brené Brown verdedigt in dit boek de moed om niet perfect te willen zijn. Jarenlang onderzoek klinkt in haar schrijven door. Ze bepleit de aanvaarding van schaamte, zwakheid en kwetsbaarheid en een houding van authenticiteit en empathie, ook in situaties van school, werk, relaties en gezin. Een voorbeeld van praktische spiritualiteit die niet aan een religie gekoppeld is.

Dalai lama en Jeffrey Hopkins, 'De kunst van relaties'.

Xander uitgevers.

De dalai lama is voor velen een van de grote spirituele leraren van deze tijd. In dit boek nodigt hij uit tot een leven van oprecht mededogen: mededogen met onszelf, met anderen en met onze omgeving. Doorleefd, doordacht en met praktische adviezen. Jeffrey Hopkins, kenner van het Tibetaans boeddhisme, vertaalde veel van het werk van de dalai lama.

Jan Geurtz, 'Verslaafd aan denken'.

Ambo Anthos.

Ervaringsdeskundige laat zien hoe verslaving in de geest zit. Geurtz baseert zich op het Tibetaans boeddhisme bij zijn analyse van de zoektocht naar vrijheid die leidt tot beknelling. In ons hoofd scheppen we een wereld die soms losstaat van de wereld om ons heen. In onze geest creëren we het lijden, door te vechten tegen emoties die we liever niet zien. Door dat denken los te laten, komt er ruimte om te leven zonder beknelling. Geurtz schreef meer boeken over dit thema.

Jon Kabat-Zinn, 'Mindfulness voor beginners. Het hier en nu en je leven herwinnen'.

Uitgeverij Nieuwezijds.

De Amerikaanse hoogleraar Jon Kabat-Zinn geldt als de grondlegger van mindfulness. Hij bouwde de boeddhistische aandachtsmeditatie Vipassana om tot een westerse techniek van stressreductie. In dit boek geeft hij een heldere en elementaire inleiding op mindfulness. Opvallend is dat daarbij de klassieke opbouw van een spirituele weg wordt gevolgd: beginnen, volhouden, verdiepen en rijpen.

Frédéric Lenoir, 'De wereldziel'.
Ten Have.

Godsdienstwetenschapper Frédéric Lenoir schrijft aan een oeuvre over het ontstaan van religies en over Jezus en het ontstaan van het christendom. Nu brengt hij de wijsheidstradities van wereldreligies samen in een roman: zeven wijzen uit alle continenten komen bij elkaar in een klooster in Tibet, onder hen ook de Nederlandse filosofe Gabrielle met haar dertienjarige dochter; zij formuleren sleutels van wijsheid, puttend uit hun eigen ervaringen en tradities.

Paul Loomans, 'Ik heb de tijd. Een handleiding in tijdsurfen'.
Ankh-Hermes.

Zenmonnik en vader Paul Loomans merkt dat het hem moeite kost om de rust die hij vanuit zen wel kent, in de praktijk van zijn leven te vinden. Hij deelt de ervaringen van zijn zoektocht. Stress is niet alleen iets dat door uitwendige druk wordt veroorzaakt; de oorzaak van stress zit binnen in ons. De schrijver leert ons door zijn eigen ervaring hoe we rust vinden in een natuurlijke, ongedwongen vorm van aandacht. Met praktische voorbeelden en opdrachten.

Anne van der Meiden, 'Morgen verder. De kunst van het troosten'.
Protestantse Pers.

De bekende christelijke theoloog en communicatiewetenschapper Anne van der Meiden brengt zijn beide terreinen van deskundigheid samen in een fijnzinnig boek over het troosten. Uitgangspunt is dat de trooster zich terughoudend moet opstellen en niet te snel wil uitmaken hoe dan met dat verdriet moet worden omgegaan. Met opmerkelijke abstracte illustraties van Els Vos, die de ruimte van de troost oproepen.

Thich Nhat Hanh, 'Werk. Aandacht voor elk moment van de dag'.
BBNC uitgevers.

Mindfulness op het werk, vanaf het moment van wakker worden tot weer thuiskomen. De Vietnamese boeddhistische monnik Thich Nhat Hanh, die al ruim dertig jaar een meditatiecentrum in Frankrijk leidt, heeft de aandachts- of achtzaamheidsmeditatie Vipassana bij een breed publiek geïntroduceerd. Hij gebruikt daarvoor ook de term mindfulness, maar ontdoet de praktijk niet - zoals andere auteurs over mindfulness - van haar religieus-boeddhistische context. Een boek met praktische aanwijzingen en niet teveel woorden per pagina.

Lisette Thooft, 'Wie domme dingen doet, wordt wijs. Een boek voor wie bang is fouten te maken'.
Meulenhoff.

Niet alleen van de dingen die goed gaan, worden we wijs, ook van de fouten die wij maken. Lisette Thooft, een bekende naam in spirituele en vrouwenbladen, onderstreept haar pleidooi met autobiografische voorbeelden en sprookjes. Ze nodigt lezers uit hetzelfde te doen als zij: niet bang te zijn om fouten te maken en juist daardoor steviger in het leven te staan.

Wie zijn de juryleden?
Peter Nissen, hoogleraar spiritualiteit aan de Radboud Universiteit Nijmegen en tevens predikant van de Remonstrantse Broederschap.

Anja Meulenbelt, schrijver, blogger, veelzijdig maatschappelijk betrokken, 'geloviger dan ikzelf dacht'.

Monic Slingerland, redacteur religie & filosofie van dagblad Trouw.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden