Stem des volks

Het programma bestaat al geruime tijd, maar ik had het nog nooit gezien, vermoedelijk omdat ik een onbedwingbare zapreflex vertoon zodra Gordon op het scherm verschijnt. Het batterijtje van de afstandsbediening zal wel leeg zijn geweest en zo kwam het dat ik onlangs een complete aflevering van 'Hotter Than My Daughter' tot mij nam.

Een buitengewoon leerzaam programma. Voor wie het niet kent, even heel in het kort de formule: dochter schaamt zich voor al te afwijkend of te sexy uiterlijk van haar moeder; foto van de moeder wordt op straat vertoond aan voorbijgangers ('O, wat erg!' 'Dat kan écht niet!'); moeder wordt met deze stem des volks geconfronteerd en dat is het laatste psychologische zetje om haar tot een make-over te motiveren. En zo kan het gebeuren dat de gothic-moeder met het strakke leren jurkje, waarin de tietpartij een nogal prominente rol speelt, transformeert tot een duf gecoiffeerde mantelpakmuis uit een Wehkamp-catalogus. De maatschappij is weer gezuiverd van een eigenzinnig individu, tot grote tevredenheid van de dochter, van Gordon en van de tv-kijker.

Onschuldig vermaak? Misschien. Misschien is het inderdaad even onschuldig als de meeste talentenjachten op tv waarin steevast gespeurd wordt naar degene die het dichtst in de buurt komt van wat het grote publiek al kent en goed vindt, nooit naar iets werkelijk origineels. Saai, maar ongevaarlijk.

Misschien is het even onschuldig als het berichtje in de krant, vorige week, over de detailhandel die voor een bedelverbod in winkelstraten pleit, want bedelaars 'vervuilen het straatbeeld'. Straatbeeld. De detailhandel bedoelt waarschijnlijk: die overal identieke sliert van Hema, Blokker, H&M en McDonald's. Oogklepperig, zo'n verbod, maar vermoedelijk ongevaarlijk.

Misschien ook is het minder onschuldig, is het een uiting van die moeilijk te temmen menselijke behoefte aan eenvormigheid. Een behoefte die je terugvindt in de toenemende spanwijdte van het psychiatrische handboek DSM, dat steeds vaker mild-afwijkend gedrag ziek verklaart. Snel pillen erin!

Nog minder onschuldig: de paniek die uitbreekt zodra er een paar mensen met een ander kleurtje of een ander geloof onze grenzen oversteken omdat ze in hun eigen land worden uitgemoord. Die mensen passen hier niet, hoor je dan, die begrijpen onze cultuur niet. Dus moeten ze weg.

"Wij willen de doodstraf!", riepen pro-Erdogan-demonstranten in de nasleep van de mislukte coup in Turkije. Erdogans reactie: "Ik hoor uw verzoek. In een democratie krijgen de mensen wat zij willen." Het bekt zo lekker, democratie, het klinkt zo door en door goed. Maar als je je maatschappij systematisch zuivert van afwijkende geluiden, dan ontstaat de tirannie van de meerderheid.

Eng? Jazeker. Probleem van de Turken? Allerminst. Elke maandagavond op RTL4 laat Gordon zien hoe héérlijk ook bij ons de meerderheid het met zichzelf getroffen heeft. Hotter Than My Daughter... Kijk er voor de gein eens naar, samen met uw kinderen. Misschien helpt het.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden