Stem blanco over Palestina, minister

Op 11 oktober stemde - toen nog - Tweede Kamerlid Frans Timmermans voor een motie die de regering opriep om in de Verenigde Naties te stemmen voor statusverhoging van Palestina naar die van 'waarnemend niet-lid'. Op 15 november informeerde - inmiddels - minister van buitenlandse zaken Timmermans de Kamer dat de regering dit niet wil doen.

Oppositie voeren is vaak inderdaad iets anders dan het dragen van regeringsverantwoordelijkheid, maar hier zijn de verschillen tussen het voormalig Kamerlid en de huidige minister wel erg groot.

De minister schrijft dat verhoging van de status - waarover de Verenigde Naties vandaag stemmen - kan leiden tot het stoppen van de Amerikaanse bijdragen aan de VN en tot Israëlische maatregelen. Dit kan de Palestijnse financiële crisis verdiepen en de rol van de VN in het vredesproces ondermijnen. Ook stelt hij dat weinig ruimte zou overblijven voor de VS om het vredesproces weer op te starten. Daarom zouden de Palestijnen beter kunnen afwachten welke stappen president Obama neemt. Ten slotte hecht de minister grote waarde aan een eensgezind EU-standpunt, onderstrepend dat 'Nederland zich zal voegen bij de landen die een voorstem ontijdig en onverstandig vinden'.

Het is opmerkelijk om te lezen hoe de minister meent de Palestijnen tegen zichzelf in bescherming te moeten nemen. Het moet hem toch bekend zijn dat zij slechts na lange en zorgvuldige overwegingen, en ondanks immense druk en dreigingen van de kant van de VS en Israël, hebben besloten om uiteindelijk de weg van de VN op te gaan.

Voor de Palestijnen is VN-lidmaatschap van wezenlijk belang, omdat zij zo op voet van volkenrechtelijke gelijkheid met Israël kunnen onderhandelen.

De ontwikkelingen van de laatste twintig jaar overziend, kan de enige conclusie zijn dat het optreden van Israël, de VS en de Europese Unie, inclusief Nederland, de Palestijnen geen andere keuze heeft gelaten.

Ten eerste is het 'vredesproces' op sterven na dood. Ook Joodse waarnemers in en buiten Israël betogen dat premier Netanjahoe in wezen geen twee-statenoplossing wil en telkens nieuwe argumenten vindt om maar geen vredesbesprekingen te beginnen.

Ten tweede zijn er de feiten die Israël op de grond blijft creëren en die een twee-statenoplossing steeds verder bemoeilijken. Zo gaat de bouw van illegale Joodse nederzettingen op bezet Palestijns gebied maar door; de afscheidingsmuur op Palestijns gebied is nog altijd niet afgebroken.

De laatste weken heeft de EU uit alle macht geprobeerd om alle 27 lidstaten op één lijn te krijgen en zich vandaag in de VN van stemming te onthouden. Dat zou voor de Unie al een hele prestatie zijn geweest. Helaas zijn de laatste berichten uit Brussel dat de EU zoals gebruikelijk verdeeld zal stemmen.

Al met al bestaan er geen overtuigende argumenten waarom minister Timmermans zou moeten zwichten voor Israëlisch-Amerikaanse druk om tegen de Palestijnse statusverhoging te stemmen. Zijn eigen logica volgend zal Nederland zich vandaag tenminste van stemming dienen te onthouden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden