Stellenbosch eert ds. B. Naudé maar wil nog 'nie raak sien nie'

De 85-jarige Zuid-Afrikaanse predikant en apartheidsbestrijder dr. C.F. Beyers Naudé heeft donderdag een eredoctoraat gekregen van de universiteit van Stellenbosch, jarenlang de denktank voor het apartheidsregime.

Van een medewerker

Het was een emotionele gebeurtenis voor de man die jarenlang het gezicht was van het blanke kerkelijke verzet tegen de apartheid. Naudé heeft al heel wat prijzen en eretekenen in zijn kast, waaronder een eredoctoraat van de Vrije Universiteit in Amsterdam, van 1972. Stellenbosch is Naudé's Alma Mater; hij studeerde er onder meer bij Hendrik Verwoerd, de latere premier en medegrondlegger van de rassenscheiding in Zuid-Afrika op alle terreinen van de samenleving - in onderwijs, kerk en politiek. Later bekeerde Naudé zich tot het andere kamp, ook kerkelijk.

Nog steeds is de universiteit van Stellenbosch een door Afrikaners (blank, gereformeerd, Afrikaans-talig) gedomineerde instelling. Het is niet zonder slag of stoot gegaan dat Naudé -zij het wat laat- het eerbewijs van zijn universiteit in ontvangst kon nemen. Bij de staande ovatie door het grootste deel van de studenten kozen sommige professoren ervoor om te blijven zitten.

Elke erkenning voor zijn werk is voor Naudé belangrijk, zeker uit de kring van de Afrikaners. De regering van de Nationale Partij maakte hem zeven jaar met een 'banning' monddood en wist hem helemaal te isoleren. De pijn daarvan is wel verwerkt, maar niet vergeten.

Het klimmen der jaren is Naudé aan te zien, maar geestelijk is hij nog even fit als voorheen. Naudé riep in zijn dankwoord de studenten op het kritische vermogen te bewaren om ,,raak te sien waarmee een mens nie kan saamstem nie, ook op Stellenbosch''.

Verzoening, overbrugging van de kloof tussen arm en rijk, en de strijd tegen corruptie zijn de thema's die Naudé blijft uitdragen aan wie het maar horen wil. Hij werd er krachtig om geprezen, maar in de lofrede te zijner ere ontbrak elk spoortje van reflectie op de rol van de universiteit ten tijde van de apartheid. Daar lijkt de tijd nog niet rijp voor.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden