Stel uw vragen aan Alexander Pechtold

Trouw-lezers mogen vragen stellen aan D66-leider Alexander Pechtold. De links-liberale partijleider valt op met zijn gematigde toon in de felle politieke discussie over Islam, integratie en extremisme. Maar wat zijn eigenlijk zijn oplossingen?

Vrijdag gaat Trouw Alexander Pechtold aan de hand van lezersvragen hierover interviewen. Stuur uw vraag per mail of per post aan internet@trouw.nl.

Met Alexander Pechtold als politiek leider zit D66 sinds een jaar weer in de lift omhoog. En dat is uitsluitend te danken aan Pechtold zelf. Dat zagen zijn partijgenoten al in 2005: ,,Elke keer als Pechtold een uitspraak doet, stijgt D66 in de peiling”, constateerden ze. Hij kreeg bij de laatste verkiezingen slechts drie zetels in de Kamer, maar volgens de peilingen zou hij die nu al hebben verdubbeld.

De partij herstelt zich op de wijze waarop D66 altijd van een politieke misère weet te herstellen, namelijk met een aansprekende, mediagenieke politiek leider. Of zoals partijhistoricus Menno van der Land in 2003 concludeerde in zijn boek over de geschiedenis van D66: ,,Het paradoxale is dat D66 democratie altijd hoog in het vaandel heeft staan, en het tegelijkertijd altijd draait om één persoon.”

Pechtold presenteert zich geheel in de traditie van de partij als het ‘redelijke alternatief’. Vooral kiezers van VVD, PvdA en GroenLinks blijken hiervoor in deze onrustige en onzekere politieke tijd gevoelig.

Zo keert Pechtold zich openlijk tegen ‘al te rechtse rabiate ideeën’, maar hij vindt tegelijkertijd de toon van het christelijk-rode kabinet in ‘hoge mate betuttelend’. Hij maakt zich druk over het aantasten van de grondrechten in Nederland als gevolg van de strijd tegen het terrorisme. De identificatieplicht vindt hij een doorgeschoten maatregel. En toen Wilders onlangs voorstelde om het heilige moslimboek, de Koran, te verbieden zei hij: ,,Boeken verbieden is het begin van dictatuur”. Maar de discussie over afschaffing van het verbod op godslastering, gestart door zijn toenmalige collega Loesewies van der Laan in 2004, vond hij ronduit ‘geneuzel’.

Onder Pechtold wordt niet meer gesproken over de ‘geboortepapieren’ van de partij, namelijk de wens om een gekozen burgemeester te krijgen, een verandering van het kiesstelsel en een referendum. De partij zet zich nu in voor de kenniseconomie en verbetering van het onderwijs en D66 heeft een aantal politiek zeer gevoelige sociaal-economische standpunten. Zo wil de partij de AOW-leeftijd verhogen, het ontslagrecht versoepelen en de hypotheekrente afschaffen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden