'Stel ook eens alledaagse vraag aan Surinaamse'

’Afro-omroep’ SME gaat hard met het binnenhalen van de voor 1 april benodigde 50.000 leden. Betekent dit succes dat multicultureel Nederland andere televisie wil zien?

Een Surinaamse cateraarster bezorgt iedere avond roti bij mensen thuis en stuurt haar verdiensten naar familie in het land van herkomst. Die kan daarmee benodigde medicijnen betalen. Wat voor effect heeft de economische crisis op deze mensen, vraagt mediamaker Fred Fitz James zich af. En waarom heeft Hilversum zo weinig aandacht voor deze gevolgen van de crisis?

Fitz James wil ermee illustreren dat er veel, voor de gekleurde kijker relevante, perspectieven van actuele onderwerpen zijn waaraan de publieke omroep voorbij gaat. Wat betekent een lagere AOW bijvoorbeeld voor mensen die nog maar kort hier wonen?, oppert Carmelita Serkei van Mira Media, een organisatie die zich inzet voor een beter media-aanbod voor en door allochtonen.

Hilversum bedient de multiculturele kijker slecht, vinden Fitz James, Mira Media en het Instituut voor multiculturele ontwikkeling Forum. Ze zijn alle drie positief over het initiatief van omroep SME, dat staat voor Samenwerking Media Entertainment. Mira Media hoopt dat de omroep bij eventuele toetreding tot het publieke bestel vooral ook ’de gevestigde omroepen wakker schudt’ om een diverser aanbod na te streven. SME, nu nog alleen lokaal te volgen in Amsterdam, Rotterdam en enkele randgemeenten, doet dat door te berichten over ’positieve, actuele ontwikkelingen rond Afro’s – Surinamers, Antillianen en Afrikanen’.

Volgens media-ethicus Huub Evers ’belijden de gevestigde Hilversumse omroepen hun beloofde prioriteit om de gekleurde kijker te bedienen vooral met de mond’. Zo nemen aan tafels van actualiteitenrubrieken en talkshows als ’Pauw & Witteman’ steevast dezelfde witte deskundigen plaats. „Alsof er in heel Nederland geen Surinaamse hoogleraar te vinden zou zijn”, verwondert Forum-directeur Sadik Harchaoui zich. „De redacteuren in Hilversum vormen een incrowd die nauwelijks verbinding heeft met netwerken van allochtonen en zodoende ook hun perspectief niet kan brengen.”

Pleit dat voor meer kleur op de Hilversumse redactievloer? Ja, vindt Carmelita Serkei. „Maar alleen daarmee ben je er nog niet. Een autochtone jonge journalist heeft waarschijnlijk meer feeling met grootstedelijke jongerencultuur dan een allochtone oudere. Kijk daarom liever naar ’multiculturele competenties’, propageert Serkei. „Het cultureel diverse team van FunX maakt ook met autochtonen programma’s die aansluiten bij de belevingswereld van jongeren uit de Haagse Schilderswijk.”

Fred Fitz James hoopt dat SME zich niet te veel op een smalle doelgroep gaat richten. „Breng het alledaagse waarin iedereen geïnteresseerd is”, zegt hij. „Maar dan eens vanuit een invalshoek, die behalve voor het brede publiek ook voor de gekleurde kijker relevant is.”

Ook Harchaoui hoopt dat SME, als ze publieke zendtijd krijgt, niet alleen voor ’eigen parochie gaat preken’. Hij voegt eraan toe dat Joop van den Ende de items die SME nu uitzendt – vooral gericht op entertainment – ook kan maken. Ook op internet klinken cynische geluiden of SME’s reportages over Miss Suriname en Miss Kroeshaar iets toevoegen aan het publieke bestel.

„De publieke omroep heeft als taak Nederland in al zijn diversiteit goed en objectief te informeren”, vindt Harchaoui. Die doelstelling komt volgens hem onder druk te staan als iedereen zijn eigen invalshoek als dominant gaat zien en met te veel entertainment op de buis komt.

SME-voorzitter Patricia Keeldar werpt tegen dat de omroep alleen maar lucht zal verkopen. „We willen ook een actualiteitenprogramma maken, met donkere deskundigen”, zegt ze. „Dat donkere mensen goed zijn voor comedy en gezellige feestjes weten mensen inmiddels wel.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden