Stel, ik was de baas...

Het laat zich lezen als een introductie in de staatsinrichting, of in de politicologie. Maar als Margreet de Heer aan het tekenen slaat, wordt het altijd meer. Eerder bracht ze wereldreligies in beeld, en de wijsbegeerte, boeken die inmiddels ook in de VS zijn uitgebracht.

Nog voor ze ging publiceren in Trouw en NRC Next, zelfs nog achter in de vorige eeuw, tekende ze voor vrienden en bekenden 'Miscellaneous' ('Allerlei'), stripzelfportretten van een kunstenaar in wording. Eigenlijk is er sindsdien weinig veranderd. Haar werk blijft sterk autobiografisch (in 'Miscellaneous' was het ook scabreus). De Heer is op haar sterkst als ze het groteske opzoekt, zichzelf hoteldebotel verliest in haar verhaal.

Dat doet ze nu in haar stripboek 'Wereldheerschappij in beeld'. Ze tekent daarin een gedachte-experiment: stel dat ik de baas van de wereld zou zijn? Een kinderlijk, maar bepaald niet fictief verlangen, dat maakt De Heer smakelijk duidelijk. Wie droomt er niet van, het milieu, de wereldvrede, de armoe en nog zo wat fijns in één grote armzwaai te regelen? En dat je daarvoor even dictator zou moeten wezen, nogal wiedes.

Het experiment-De Heer, dat ook geld, religie en media behandelt, loopt in het honderd, want ze krijgt 'geen steun van mijn fictieve bevolking'.

Leg 'Wereldheerschappij in beeld' dit nieuwe jaar naast je krant, en je begrijpt het nieuws veel beter.

Margreet de Heer: Wereldheerschappij in beeld Meinema; 152blz., euro 18,50

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden