'Stel hogere eisen aan leraren, en hun status stijgt vanzelf'

Onderwijsraad: Tekort oplossen door focus op kwaliteit

Het leraarschap moet een baan worden waaraan hoge eisen worden gesteld. Dat kan ertoe leiden dat er tijdelijk minder mensen op het vak afkomen. Maar uiteindelijk zal het onderwijs zo aantrekkelijker worden voor hoogopgeleiden en zal het lerarentekort afnemen.

Dat is de rode draad in een advies van de Onderwijsraad. Lerarenopleidingen moeten gaan selecteren aan de poort om studenten die niet geschikt zijn voor het vak te kunnen weren, zo stelt de raad onder meer voor.

Daar moet tegenover staan dat de opleidingen juist hun best moeten doen om de geschiktste studenten binnen te halen. En de lesstof op de lerarenopleidingen moet op een hoger niveau gebracht worden.

Dat schrikt waarschijnlijk aankomende studenten af, stelt de Onderwijsraad, zoals ook al op de pabo's is gebeurd. Daar is het aantal studenten gedaald na de invoering van reken- en taaltoetsen. Maar de pabo's leveren daardoor straks betere leraren af. En als de status van leraren stijgt, zal ook het studentenaantal wel weer aantrekken, verwacht de raad.

Sowieso is het overheidsbeleid volgens de raad de afgelopen jaren te veel gericht op het voorkomen van een lerarentekort. Maar die aandacht voor de kwantiteit is ten koste gegaan van de kwaliteit. Er staan steeds meer onbevoegde leraren voor de klas en het aantal eerstegraadsleraren in het voortgezet onderwijs neemt af.

Dit is hét moment om kwaliteit weer voorop te stellen, vindt de raad. Door de economische crisis en doordat leraren later met pensioen gaan, valt het lerarentekort nu tijdelijk mee. Tegen de tijd dat het tekort aan docenten volgens de huidige prognoses weer gaat stijgen, zal het nieuwe, op kwaliteit gerichte beleid vruchten afwerpen: het onderwijs zal dan meer hoogopgeleiden trekken.

Ook aan leraren die al voor de klas staan, moeten trouwens meer eisen gesteld worden. Na- en bijscholing moet verplicht worden en als het aan de Onderwijsraad ligt, raken leraren die niet aan die eis voldoen hun lesbevoegdheid kwijt.

Die scholing moet trouwens op masterniveau gegeven worden, voegt de raad eraan toe, want zeker in het voortgezet onderwijs moeten veel meer leraren dan nu het geval is, uiteindelijk hun masterdiploma gaan halen.

'Bij hoog niveau hoort ook passende beloning'
Minister Bussemaker

"De sleutel voor goed onderwijs ligt in handen van degene die voor de klas staat. Lerarenopleidingen moeten zorgen dat alleen de allerbeste leraren instromen in het onderwijs."

Helen van den Berg

voorzitter van CNV Onderwijs "Leraren moeten in de gelegenheid worden gesteld om aan hun pedagogische en didactische bekwaamheid te werken. Maar bij alle hogere eisen aan leraren hoort ook een passende beloning. Het wordt tijd dat er een einde aan de nullijn komt."

Thom de Graaf

voorzitter van de HBO-raad "Het advies bevestigt dat de koers die de hbo-lerarenopleidingen met het versterken van de kwaliteit al zijn ingeslagen, de juiste is."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden