Stel harde eisen aan herstel schade Gaza

En wéér wordt de rekening voor de Gaza-oorlog betaald door het Westen en Arabische landen. De hoogste tijd om eisen te stellen aan beide partijen, vindt oud-diplomaat Hans Teunissen.

De VN, Israël en de Palestijnse Autoriteit (PA) hebben een akkoord bereikt over de wederopbouw van Gaza. Israël laat bouwmaterialen toe terwijl de PA en de VN controleren dat die uitsluitend worden gebruikt voor civiele doeleinden. De internationale gemeenschap wordt, net als voorheen, geacht de rekening voor de wederopbouw te betalen. Maar zij dient dan wel ten minste de garantie te krijgen dat de derde Gaza-oorlog, nota bene in minder dan zes jaar, ook de laatste was. Daartoe is het noodzakelijk dat er een einde komt aan de achterliggende oorzaak van het geweld vanuit en tegen Gaza: de ijzeren greep waarin Israël de Gazastrook houdt.

Onlangs is de jongste Gaza-oorlog na vijftig dagen geëindigd. Informele besprekingen om het tijdelijk staakt-het-vuren om te zetten in een permanente wapenstilstand zijn gaande. Het is de vraag of die ergens toe zullen leiden.

Donorconferentie

Zondag heeft een donorconferentie plaats waar men een bedrag van 5 miljard dollar hoopt op te halen voor het herstel van de schade in Gaza. Dat geld moet vooral komen van de Arabische landen en het Westen, de VS en EU voorop. De VS verstrekt aan Israël jaarlijks 4 miljard dollar, vooral militaire hulp, maar steunt Israël ook politiek en diplomatiek, onder andere met veto's in de Veiligheidsraad. Ook aan de PA geeft de VS aanzienlijke hulp. De EU en de lidstaten, waaronder Nederland, verlenen tussen 1 en 2 miljard euro per jaar om de Palestijnse economie én de PA op de been te houden, terwijl ook de Arabische landen fors meebetalen. Al die steun is nodig omdat de bezetting door Israël de Palestijnse economie verstikt. Daarnaast ontvangt UNWRA jaarlijks honderden miljoenen euro van donoren waaronder Nederland voor steun aan sociale sectoren in de bezette Palestijnse gebieden. Daar komt dus nu de rekening van de laatste Gaza-oorlog bovenop.

Het is waarachtig de hoogste tijd dat de donoren harde voorwaarden gaan stellen aan deze steun. Is het vanzelfsprekend dat Israël niet zelf de enorme schade die het keer op keer aanricht vergoedt, en de internationale gemeenschap wel? Veel krachtiger dan tot dusver moeten donoren eisen dat de achterliggende oorzaak van het geweld, de bezetting door Israël van de Westbank en Gaza, effectief wordt aangepakt.

Bodemloze put

Het is niet aan de belastingbetaler uit te leggen dat hij grote bedragen in een bodemloze put gooit, zonder daarvoor een permanente oplossing van het conflict terug te krijgen. Indien beide partijen er niet uitkomen, moet de wereld het heft meer in eigen hand nemen. Dat betekent: de ontegenzeglijke invloed (politiek, diplomatiek, financieel en anderszins) die donoren hebben op beide partijen, aanwenden om een structurele oplossing te bereiken, desnoods dwingend op te leggen.

Een oplossing van het conflict door de oprichting van een territoriaal aaneengesloten, economisch levensvatbare en politiek onafhankelijke Palestijnse staat is in het belang van zowel Israël als Palestina. Beide partijen laten voortmodderen op de huidige weg is uitzichtloos, roept nieuw geweld op en steeds krachtiger onderdrukking door Israël. Het maakt de buitenwacht, waaronder Nederland, medeplichtig aan het onvermijdelijke resultaat dat elke dag dichterbij komt: één staat waarin Joden en Palestijnen gedwongen samenleven. Zo'n staat is pas echt een patent recept voor een niet aflatend conflict. Als we dat willen voorkomen, dan moet er nu worden ingegrepen. Zo niet, dan zal de internationale gemeenschap zich van spijt de haren uit het hoofd trekken dat zij niet heeft opgetreden toen het nog kon.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden