Stel bemiddeling bij scheiding verplicht

Het aantal vechtscheidingen is nog altijd te hoog en dat gaat ten koste van veel kinderen. Stel daarom mediation verplicht, vindt Marjoleine de Boorder.

Het aantal conflictueuze scheidingen is afgenomen door extra aandacht voor mediation. Maar nog altijd vinden in Nederland te veel vechtscheidingen plaats. Verplichte mediation bespaart niet alleen geld en tijd, maar bespaart kinderen bovenal veel leed. Dus waarom pakt het kabinet niet door?

Veel ouders beginnen aan een echtscheiding met de intentie om er samen goed uit te komen. Maar als financiën een rol spelen, een huis of een afhankelijkheidssituatie, wordt het al snel ingewikkeld en is er meer kans op escalatie.

Jaarlijks belanden 70.000 kinderen in een scheiding. Exacte gegevens over hoeveel kinderen in een vechtscheiding terechtkomen ontbreken. Wel is duidelijk dat veel kinderen er de prijs voor betalen. Emotioneel, sociaal en psychisch. Van de gescheiden ouders geeft 85 procent aan dat ze ongelukkig zijn over de gevolgen van hun scheiding. Ze vinden het moeilijk om niet in een conflict te belanden met hun ex en merken dat hun kinderen er veel meer last van hebben gehad dan ze vooraf hadden gedacht.

undefined

Afname

Cijfers van het ministerie van veiligheid en justitie wijzen uit dat het aantal 'conflictueuze scheidingen' tussen 2012 en 2014 na jaren van stijging eindelijk is afgenomen, van 6000 naar 4900 per jaar. Dit is met name te danken aan de inzet van mediation als middel om scheidingen af te wikkelen. Het overheidsbeleid, waardoor rechters en advocaten steeds beter opgeleid zijn op het gebied van mediation en vaker kiezen voor een praktische in plaats van een juridische aanpak, lijkt zijn vruchten af te werpen. De afname van het aantal vechtscheidingen komt met name doordat een aantal rechtbanken de mogelijkheid heeft om zaken ter zitting te verwijzen naar mediation, en rechters verplicht kunnen verwijzen naar mediation.

Ook experimenteren sommige rechters met andere werkwijzen, en zijn er speciale projecten om beter overleg rond scheidingen aan te moedigen, wat ook een positief effect heeft. Maar toch laat de Nederlandse wetgever nog een kans liggen.

In Scandinavië, Engeland, België, Duitsland, Canada en in verschillende staten in de VS is mediation verplicht. In Engeland is het sinds 2011 verplicht om mediation te hebben geprobeerd als er een scheiding wordt aangevraagd, net als in veel delen van de VS. De gemiddelde duur en kosten van scheidingen in Engeland zijn sindsdien sterk gedaald (bron: Kinderombudsman). Cijfers in Scandinavië wijzen volgens de VVD uit dat verplichte bemiddeling het aantal vechtscheidingen met vijftig procent kan terugbrengen. Als we de geleerde lessen uit de landen om ons heen ter harte nemen, kunnen we de conclusie trekken dat Nederland toe moet naar een model met verplichte mediation, waarbij ouders verplichte voorlichting krijgen.

undefined

Nieuwe voorstellen

Medio 2015 is een initiatiefvoorstel over mediation ingetrokken. Het was ingediend door de huidige minister van veiligheid en justitie, en voormalig Tweede Kamerlid Van der Steur. De regering heeft aangekondigd met nieuwe voorstellen te komen. Het wetsvoorstel had tot doel mediation te stimuleren. Partijen moeten bij de rechter aangeven of mediation beproefd is, en - als dat niet was gebeurd - de reden daarvoor aangeven. Verplichte mediation gaat verder. Kees van der Staaij (SGP) heeft dat met een amendement wel aan de orde gesteld, maar al deze voorstellen zijn ingetrokken. De regering komt met nieuwe wetgeving. Een mooie kans om verplichte mediation alsnog in de nieuwe wetgeving op te nemen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden