Boekrecensie

Stel, 1+1 is plotseling 5

Beeld RV

Gideon Samson schreef elf absurde verhalen voor kinderen, met een knipoog naar Etgar Keret. 

Gideon Samson
Zeb.
Ill. Joren Joshua. Leopold; 96 blz.
€ 15,99. Vanaf 8 jaar.

Stel dat er een nieuwe in de klas komt, en dat het een zebra is met pluisoren. Of dat je een paar dagen bent ziek geweest en dat twee plus twee plotseling vijf blijkt te zijn. Iedereen weet ervan - behalve jij. In ‘Zeb.’ zet Gideon Samson de alledaagse werkelijkheid op scherp. De kinderen uit de klas van juf Cato beleven allemaal iets vreemds, maar doen alsof het doodgewoon is. Annabelle zeurt om een leeuw voor haar verjaardag, terwijl ze thuis al een gazelle heeft. Lev sleept een man die Bruno heet (en die van woordzoekers houdt) mee naar de klas omdat hij het onderwerp is van zijn spreekbeurt. Wat er gebeurt is opmerkelijk, onlogisch vaak, maar de surreële situatie wordt zo vanzelfsprekend gepresenteerd dat je als lezer even wankelt.

Gideon Samson houdt van literaire uitdagingen. Zijn debuut ‘Ziek’ (Zilveren Griffel 2010) had als hoofdpersoon een doodzieke kwaaie puber en speelde zich helemaal af in een ziekenhuiskamer. ‘Zwarte zwaan’ (Zilveren Griffel 2013) was een thriller, gegoten in drie ongebruikelijke vertelperspectieven: ik, zij en jij. ‘Zeb.’ is even zorgvuldig geschreven als voorgaand werk, maar compleet anders. Het zijn elf korte verhalen met een knipoog naar de Israëlische surrealist Etgar Keret, aan wie Samson zijn motto ontleent - maar dan voor kinderen. Niet alle elf absurditeiten zijn even sterk (een moeder die huilt omdat ze de hik heeft weggegeven is een beetje flauw), maar de terloopse toon is razend knap. Zo vertelt Wies: ‘Mijn vriendinnetje Noepy is echt een rare. Zitten we samen haar zusjes Barbie doormidden te knippen, zegt ze zomaar ineens: ‘‘Ik wil jouw hoofd.’’’ Een schitterende openingszin, waarin je niet weet over welke mededeling je het meest moet verbazen.

Verwonderen

En zo regent het dingen om je over te verwonderen. Een vader die allergisch is voor oranje. Een donderdag waarop het huilen plotseling bij stemming wordt afgeschaft.

Wat het boek extra bijzonder maakt, zijn de frisse illustraties van Joren Joshua die het absurde karakter van de tekst versterken. Joshua’s sterk op grafiek en graffitikunst geïnspireerde tekeningen laten parmantige dieren, dikke tranen en sliertige ledematen zien, in volmaakte composities. De gebalanceerde vormgeving van Thomas & Jurgen maakt het af. ‘Zeb.’ is een ijzersterk geheel en nu al een van de beste kinderboeken van 2018.

Lees hier meer boekrecensies van Trouw. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden