Steile calvinist gaat Raad van Kerken leiden

De nieuwe algemeen secretaris van de Raad van Kerken in Nederland is een Friese calvinist. Hij heeft sterke communicatieve vaardigheden.

Het werd opnieuw een protestant. Eentje van het steile soort zelfs. „Ik groei in het besef dat de mens in zonde is ontvangen en geboren”, zei Klaas van der Kamp in het Reformatorisch Dagblad. In dat besef kreeg hij ’niet veel bijval’, zei hij. „Maar ik geloof het wel. De mens is aangelegd op eigenbelang en zelfrechtvaardiging.”

Vrijdag benoemde de Raad van Kerken in Nederland Van der Kamp (48) per 1 maart tot algemeen secretaris. Hij volgt Ineke Bakker op. Van der Kamp is theoloog en was namens de orthodoxe Gereformeerde Bond binnen de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) predikant in Zwaagwesteinde. Hij is oud-adjunct-hoofdredacteur van het Friesch Dagblad en was van 1999 tot 2002 hoofd van de communicatieafdeling van de PKN.

Volgens scriba Bas Plaisier van de PKN, die als bestuurslid van de Raad van Kerken nauw betrokken was bij de benoeming, is Van der Kamp ’een goed theoloog met oog voor oecumene en veel ervaring met communicatie’.

Van der Kamp werkte de laatste vijf jaar bij uitgeverij Jongbloed in Heerenveen en bij het Nederlands Bijbelgenootschap in Haarlem. Hij hield zich vooral bezig met de Nieuwe Bijbel Vertaling (NBV), die in 2004 verscheen.

Alom was er lof voor de promotiecampagne. In Trouw zei hij daarover: „Het is voor het eerst dat een vertaling als vooral een literair document wordt gepresenteerd. Tja, de helft van de Nederlanders heeft nu eenmaal geen affiniteit meer met christelijk geloof.”

De Raad van Kerken, zei Bas Plaisier vrijdag, verwacht van Van der Kamp dat hij ’in tijden van bezuinigingen’ manieren vindt om ’nieuwe impulsen’ te geven aan het werk van de raad. „Als kerken moeten we toe naar een vorm van oecumene waarbij plezier en enthousiasme voorop staan.”

Van der Kamp wil zich richten op ’versterken van het onderling vertrouwen tussen kerken’. „Ik wil proberen het gezicht van kerken in de samenleving te verscherpen.”

Ineke Bakker beklaagde zich wel eens over gebrek aan betrokkenheid van de lidkerken bij de Raad van Kerken. Dat de kerken hun financiële bijdrage steeds verder terugschroefden vond zij daarvan het teken.

Van der Kamp daarover: „Bezuinigingen zijn als de achterkant van een borduurwerk. Het gaat om de voorkant, dat kerken zich laten zien. Die achterkant wil ik niet etaleren, die is niet interessant.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden