Steigerbouwer word je niet zomaar

* Het bouwen van steigers is in Nederland gebonden aan strenge regels. Zo stelt de cao voor bouwbedrijven dat steigerbouwbedrijven aan materiële eisen moeten voldoen, maar ook dat werknemers voldoende gekwalificeerd moeten zijn. Volgens P. Hecker van de Vereniging van steiger-, hoogwerk- en betonbekistingsbedrijven (VSB) mogen steigerbouwbedrijven alleen mensen aannemen die beschikken over het certificaat SteigerbouwerA. ,,De steigerbouwer is verantwoordelijk voor een tijdelijke werkplek voor mensen die bouwwerkzaamheden verrichten op hoogte. Hiervoor is voldoende vakkennis vereist'', zegt hij.

redactie binnenland

In Nederland kunnen verschillende cursussen worden gevolgd om het certificaat Steigerbouwer A te bemachtigen. Daarnaast bestaan er drie gespecialiseerde mbo-opleidingen. Aanvullende cursussen zijn die voor SteigerbouwerB, voorman steigerbouw en inspectie steigerbouw.

Steigerbouwbedrijven zijn ook verplicht een toezichthouder in te zetten, zowel tijdens het monteren van een steiger, alsook tijdens het gebruik en het afbreken. Deze moet minimaal SteigerbouwerB zijn.

Bij de VSB aangesloten bedrijven moeten naast de wettelijke veiligheidseisen voldoen aan een waarborgregeling. De branche-organisatie telt 30 aangesloten bedrijven, met een totaal van 7000 tot 8000 werknemers.

Het Rotterdamse bedrijf Hertel, dat de schoonmaak van de stoomketel in de Amercentrale uitvoerde, schakelde dochterbedrijf Albuko in om de steigers voor de Amercentrale in Geertruidenberg te bouwen. Volgens Hertel heeft Albuko aan alle wettelijke veiligheidseisen voldaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden