'Steiger Amercentrale deugde niet'

Het ongeval in de Amercentrale in 2003, dat vijf onderhoudswerkers het leven kostte, is mogelijk te wijten geweest aan de ondeugdelijke steiger die bij het werk werd gebruikt.

Dat bleek gisteren in Breda tijdens de eerste dag van het proces over het bedrijfsongeval in de centrale in Geertruidenberg (Noord-Brabant).

Een van de opgeroepen getuigen, ir. J. Huisman, steigerdeskundige en inspecteur voor de steigerbouw in Nederland, vond namelijk op foto's en tekeningen van de ingestorte steiger enkele 'onbegrijpelijke tekortkomingen'.

Zo zou de steiger te weinig diagonale standers (schoren) hebben bevat om hem recht te houden. Ook was op foto's te zien dat bij het begin van de bouw al diagonale buizen waren doorgebogen. Het viel Huisman verder op dat er materialen zijn gebruikt van verschillende merken, wat de kwaliteit van de steiger zou verminderen.

Op 28 september 2003 kwamen vijf werknemers om het leven tijdens onderhoudswerkzaamheden aan een stoomketel van de centrale. Het ging om twee Amerikaanse lassers en drie Turkse gritspuiters. Vier verdachten staan in deze zaak terecht voor de rechtbank in Breda: drie bedrijven en de ontwerper van de steiger.

Hoofdaannemer CMI Energy Services uit Bergen op Zoom en de Belgische ontwerper van de steiger worden dood door schuld ten laste gelegd. Daarnaast zijn de steigerbouwbedrijven Herstel uit Amsterdam en het Belgische Albuko volgens het OM in Breda verantwoordelijk voor de dood van de vijf werknemers.

Vandaag, morgen en vrijdag worden TNO-deskundigen gehoord.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden