Stegeman weer naar rechter voor vervalsen beveiligingspas Schiphol

SBS-verslaggever Alberto Stegeman bij het Gerechtshof in Amsterdam in 2011. Beeld anp
SBS-verslaggever Alberto Stegeman bij het Gerechtshof in Amsterdam in 2011.Beeld anp

De rechtszaak tegen journalist Alberto Stegeman die een beveiligingspas van Schiphol vervalste, moet nog een keer over. Volgens de Hoge Raad heeft het gerechtshof eerder niet goed onderzocht of het vervalsen van de pas wel nodig was voor Stegeman om aan te tonen dat de beveiliging van de luchthaven niet deugde. De zaak gaat nu naar het hof in Den Haag.

Het hof in Amsterdam ontsloeg de SBS-verslaggever in april 2011 van alle rechtsvervolging. Het was in het belang van de maatschappij dat Stegeman het veiligheidslek blootlegde. Het Openbaar Ministerie (OM) was het daarmee niet eens, omdat dan journalisten allerlei strafbare feiten zouden mogen plegen als het maar een maatschappelijk belang van enig gewicht zou hebben.

Wat Stegeman heeft gedaan, valt volgens justitie niet onder de zeer uitzonderlijke gevallen waar plaats is voor straffeloosheid.

Stegeman vervalste de pas eind 2008, omdat hij in zijn programma duidelijk wilde maken dat op Schiphol-Oost de beveiliging lek was. Hij kon zomaar bij vliegtuigen komen, waaronder het regeringsvliegtuig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden