Stefan van Dijk voelt zich gemangeld en onbegrepen

interview Voormalig Nederlands kampioen voor acht jaar geschorst om ozontherapie

Het is niet bepaald een record waarop de voor acht jaar geschorste Stefan van Dijk trots is. De coureur viel de 'primeur' ten deel. Geen enkele andere Nederlandse wielrenner kreeg een dergelijke dopingschorsing opgelegd. "Wat willen ze ermee bereiken? Ik ben 37. Ik was sowieso van plan te stoppen", vertelt de Nederlands kampioen op de weg van 2002 ontdaan.

Eigenlijk wil Van Dijk de media mijden. Bang als hij is dat zijn verhaal zijn maatschappelijke carrière straks schaadt. Van zijn initiële reserve is na een paar minuten al geen sprake mee. De in België woonachtige coureur voelt zich onbegrepen, gemangeld en 'klote' tegelijk. "Naar mijn argumenten is niet geluisterd."

Van Dijk, werd dit weekend bekend, kreeg van de Belgische wielerbond een beroepsverbod van acht jaar opgelegd, omdat het zijn tweede overtreding is.

"Ik ga niet liegen over het feit dat ik een ozontherapie volgde in 2011. Dat heb ik ze eerlijk verteld eerder dit jaar. Wat ik alleen niet wist, en dat heb ik ze ook gezegd, is dat het op de Wada-lijst stond." De Nederlander was in januari van dat jaar ziek. Pfeiffer, claimt Van Dijk. Een infectie die volgde trok een streep door zijn trainingsopbouw. Hij kreeg een tip om ozontherapie te proberen. "Ik heb samen met mijn vrouw het internet afgespeurd wat het precies was. In Duitsland bleken er goede resultaten mee gehaald."

Hij ontkent achteraf niet dat hij misschien naïef handelde. Toen het Belgische parket hem deze zomer ondervroeg in het kader van een groot onderzoek naar een vijftal (sport)artsen die zouden werken met deze omstreden therapievorm, gaf Van Dijk meteen toe. Hij betreurt dat zijn eerlijkheid hem wordt aangerekend. "Ik heb te goeder trouw gehandeld. Mijn huisarts kon ook niet zeggen of het geoorloofd was. Niemand wist het. Ik ga niet elke keer die lijst doorspitten wat er wel of niet mag", beklaagt hij zich over de rigide eis dat sporters geacht worden elke verboden substantie of methode te kennen.

"Mijn advocaat pleitte dat destijds in 2011 onduidelijk was of ozontherapie nu verboden was of niet. Mijn huisarts vond trouwens dat mij niets te verwijten viel omdat de 'no needle-policy' (zie kader) pas in mei 2011 van kracht werd. Maar dat is allemaal terzijde geschoven. Waarom? Regels zijn regels blijkbaar."

Verder procederen wil Van Dijk niet. De coureur die het overgrote deel van zijn loopbaan bij bescheiden wielerploegen spendeerde, loopt tegen een grote financiële drempel aan, legt hij uit. "De gang naar het internationaal sporttribunaal kost 15.000 euro. Ik heb bovenop de schorsing een boete gekregen van 12.000 euro. Stel dat het CAS het oordeel van de dopingcommissie van de Vlaamse Gemeenschap volgt, dan gaat mijn boete ook hoger zijn, legde mijn advocaat uit. Ik heb dat geld niet. Ik was sowieso van plan te stoppen. Deze zaak sleepte al maanden en het vergalt mijn plezier in het wielrennen."

Van Dijk wordt niet graag herinnerd aan zijn eerdere vergrijp. Hij miste in 2005 een onaangekondigde dopingcontrole. Bij het zien van de auto van de controleur voor zijn huis in Vlaanderen, besloot de Nederlander zijn trainingsrondje te verlengen. Een jaar kostte hem deze overtreding. "Ik ga daar verder niet op in. Het was een vergissing."

De deur naar een ander baan in het profmilieu is hard in zijn gezicht dichtgeslagen. Een dubbele straf, meent hij. "Je weet hoe mensen over wielrenners denken: wij hebben allemaal gepakt."

En waarom besteden de media nu ineens aandacht aan hem, vraagt hij zich af. "Nooit stond ik in de publiciteit en nu dit. Wielrennen is lief én leed blijkbaar."

Zijn advocaat vindt ozontherapie kwakzalverij
Ozontherapie heeft weinig om het lijf. Afgetapt bloed wordt met ozon verrijkt en weer ingebracht. De behandeling met ozon zou helpen tegen een honderdtal klachten en ziekten, variërend van acne tot kanker. De heilzame werking is discutabel. "Het is kwakzalverij", zegt de Vlaamse advocaat van de geschorste coureur Stefan van Dijk, Dimitri Dedecker. Zijn cliënt bekende en kreeg een schorsing van acht jaar opgelegd. Van Dijk werd veroordeeld omdat het afnemen, manipuleren en weer terugbrengen van bloed voor een sporter sinds 2011 verboden is. Niet vanwege de therapie op zich. Volgens Dedecker is nooit aangetoond dat de methode het zuurstoftransport bevordert.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden