Stef Blok wordt de nieuwe minister van buitenlandse zaken

Stef Blok op het Binnenhof Beeld ANP
Stef Blok op het BinnenhofBeeld ANP

De nieuwe minister van buitenlandse zaken wordt een oude bekende: Stef Blok. De VVD'er heeft volgens De Telegraaf zijn ja-woord gegeven aan premier Mark Rutte.

Redactie

De 53-jarige Blok is de opvolger van zijn partijgenoot Halbe Zijlstra, die vorige maand vertrok. Zijlstra had gelogen over een bezoek aan de Russische president Vladimir Poetin. Sigrid Kaag (minister van buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking) is op dit moment ook de baas op buitenlandse zaken.

De Rijksvoorlichtingdienst laat vanochtend weten dat Blok maandag om 16.00 uur een bezoek brengt aan het Torentje. Wanneer Blok aan de slag gaat, maakte de RVD niet bekend. Volgens De Telegraaf wordt Blok vrijdag beëdigd.

Blok was van 2012 tot begin 2017 minister voor wonen en rijksdienst. Vervolgens werd hij minister van veiligheid en justitie, nadat Ard van der Steur was afgetreden vanwege de bonnetjesaffaire. Voor hij minister werd, was Blok veertien jaar Tweede Kamerlid en was hij twee jaar fractievoorzitter van de VVD. Ook deed hij samen met Rutte de onderhandelingen voor het kabinet Rutte II.

Klein ego

Rutte zei na het aftreden van Zijlstra dat hij de tijd wilde nemen voor het vinden van een nieuwe minister van buitenlandse zaken. Hij zei ook op zoek te gaan naar iemand met een klein ego, die dienstbaar is aan het land, snapt hoe de politiek werkt, met twee benen in de wereld staat en respectvol omgaat met zijn medewerkers. De voorkeur had een VVD'er.

Die lijkt Rutte nu dus gevonden te hebben in de persoon van Blok, die afgelopen najaar vertrok uit het Binnenhof. Hij zei toen iets anders te willen doen. Wat wist hij nog niet, maar het moest wel spannend zijn, zei hij in een interview met het FD. Dat besluit stond vast, zei hij ook.

Eerder zeiden kanshebbers oud-minister Edith Schippers en Kamerlid Han ten Broeke niet beschikbaar te zijn voor de functie.

Lees ook:

Stel uzelf en uw omgeving over vijftien jaar de vraag wie in het kabinet-Rutte II de minister van wonen en rijksdienst was. Mensen zullen u glazig aankijken. U graaft diep in het geheugen. VVD'er Stef Blok gold als de stille kracht van het vorige kabinet.

Ministers van buitenlandse zaken die tussentijds opstappen zijn schaars in Nederland. De laatste voor Halbe Zijlstra die zijn ontslag indiende, was ook een VVD'er, Dirk Uipko Stikker. Die lag in 1952 met zijn eigen partij overhoop over Indonesië.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden