Stef Blok vaakst onderbroken

Alexander Pechtold is de nieuwe oppositieleider in de Tweede Kamer, CDA-leider Sybrand van Haersma Buma heeft het vooral gemunt op zijn gedoogpartner Geert Wilders en Jolande Sap heeft nog lang niet de statuur van haar voorgangster Femke Halsema.

Dat zijn enkele conclusies die zijn te trekken na een cijfermatige analyse van de algemene beschouwingen van afgelopen week. Pechtold was degene die veruit de meeste interrupties plaatste. Vragen had hij vooral aan de leiders van regeringspartij VVD en gedoger PVV.

Opvallend was de rol van het CDA ten opzichte van de PVV. Het vaste patroon is dat oppositiepartijen interrumperen en de regeringspartijen deze interrupties pareren. Door in het kielzog van Pechtold de aanval op Geert Wilders te openen, deed Van Haersma Buma niet onder voor de oppositiepartijen.

In het algemeen geldt: hoe hoger het aantal interrupties, des te belangrijker men je vindt. Stef Blok mag dan ook tevreden het weekend in gaan. Niemand moest zijn verhaal zo vaak onderbreken als de fractieleider van de VVD. Vragen kreeg hij vooral van GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap, D66-voorman Alexander Pechtold en PvdA-leider Job Cohen, die op zijn beurt opvallend veel interrupties te verwerken kreeg. Bij Cohen duidt dat niet zozeer op invloed, maar op een minder benijdenswaardige positie; verlengstuk van de coalitie. Als enige fractievoorzitter kreeg Cohen vragen van alle andere partijen.

Dat bij de interrupties ook de kwaliteit telt, bewijst Emile Roemer. Alleen Geert Wilders bleef op de eerste dag vaker op zijn bankje zitten dan de SP-leider. Toch werd juist Roemer na afloop van de beschouwingen door sommigen gezien als de nieuwe oppositieleider. Dat collega-fractievoorzitters hem serieus nemen, blijkt uit het aantal vragen dat hij kreeg: met 35 meer dan de meeste van zijn collega's.

Als het aantal interrupties iets zegt over de machtsverhoudingen binnen de Kamer, dan heeft Jolande Sap iets om aan te werken. De fractievoorzitter van GroenLinks kon bijna ongestoord haar spreektermijn vol maken. Een 'luxe' die ook oud-fractieleider van de SGP Bas van der Vlies zich jarenlang mocht laten smaken. Zijn opvolger Kees van der Staaij moest zijn verhaal dit jaar tien maal onderbreken, wat iets zegt over zijn status als onofficiële gedoger van het kabinet.

Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren kon zonder een enkele onderbreking haar verhaal houden. Een troost voor haar en Sap is dat beiden pas aan het einde van de beschouwingen aan het woord kwamen en de meeste Kamerleden toen al met hun gedachten bij het Kamerrestaurant waren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden