'Steenmarters zijn net inbrekers'

Basisschool De Overlaat in het Gelderse Tolkamer kampt met overlast van steenmarters. De dieren verbergen zich in het gebouw en laten zoveel poep en pies achter dat het niet gezond meer is om er in les te geven. Een vlooienplaag is al bestreden. Voor honderd leerlingen is al een andere plek gevonden, maar eigenlijk moeten alle klassen naar een vervangend gebouw. Dat kan wel een paar maanden duren. Groenconsultant Hans van der Molen gaat nu proberen om de marters, een beschermde soort, levend te vangen.

1 Hoe krijg je een steenmarter in een kooi?
"We gaan infraroodcamera's plaatsen in het gebouw om te bepalen hoeveel steenmarters er überhaupt zijn, want we hebben nog geen idee. We hebben nog geen dier gevangen. Op het dak van de school hebben we al elektrische vangkooien geplaatst. We leggen daarin meerdere eieren met pindakaas neer. Als het dier bij het laatste ei is, dan valt de deur van de kooi dicht. Steenmarters zijn verzot op eieren. Pindakaas ligt minder voor de hand, maar de geur helpt om ze te lokken. Honing doet het ook altijd goed.

"Waarschijnlijk gaat het om een moeder met jongen. Ik vraag me af hoe snel ik de moeder kan pakken. Van de jongen verwacht ik dat ik ze binnen een paar weken heb."

2 Kunnen die jongen dan wel voor zichzelf zorgen, zonder moeder?
"Dit is het moment van het jaar waarop de moeder haar kinderen uit het nest schopt. Dan moeten ze op zoek naar hun eigen territorium. Dus ook al haal je de moeder weg: ze hebben al geleerd voor zichzelf te zorgen."

3 Wat doen die dieren op school?
"Steenmarters waren dieren die zich vooral op boerenerven bevonden. Langzamerhand zijn ze naar de bebouwde kom getrokken en nu leven ze in gebouwen, waar het warm en droog is.

"Ze hebben vaak meerdere verblijfplaatsen. Er zijn in de buurt van de school een paar lege gebouwen waar ze ook kunnen zitten."

4 Waar verstoppen de steenmarters zich?
"De dieren bevinden zich op verschillende plekken. Het is een plat gebouw, met maar één verdieping. Maar in de loop van de jaren is er steeds een beetje bijgebouwd, daardoor is het een soort doolhof geworden. Ze zitten onder andere in de kruipruimtes en tussen het plafond en het dak."

5 Wat gebeurt er met de dieren als ze zijn gevangen?
"Dan zetten we ze buiten de bebouwde kom uit. De kans dat ze weer op de school terugkomen is honderd procent. Je kunt het niet voorkomen. Het is de zaak van de school om het gebouw ontoegankelijk te maken voor deze beestjes.

"Steenmarters zijn net inbrekers. Om inbrekers tegen te houden plaats je een slot met een keurmerk op de deur. Bij steenmarters moet je ervoor zorgen dat alle gaten en kieren dicht zijn."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden