Steenbergen schreeuwt debat kapot

De lawaaiige groep van vierhonderd man zit in de achterste helft van de zaal. Beeld ANP
De lawaaiige groep van vierhonderd man zit in de achterste helft van de zaal.Beeld ANP

Gefluit, gegil, oorverdovend gejoel. En de Steenbergse inwoonster Dasja Abresch, die dapper doorgaat met haar verhaal. "Ik prijs mij gelukkig dat mijn wieg hier heeft gestaan. Ik ben hier geboren, meer heb ik daarvoor niet hoeven doen."

Marten van der Wier

'Geen AZC! Geen AZC!', klinkt het. "De vrijheid van meningsuiting is een onbetaalbaar goed", vervolgt Abresch, nauwelijks nog verstaanbaar. "Maar ik weet dat anderen niet voor hun mening uit durven komen uit angst. Zo is Nederland niet het land waar ik trots op kan zijn."

"Vol is vol! Vol is vol!" Jongens met petjes, kalende mannen en jonge vrouwen scanderen en masse met één priemende vinger in de lucht richting podium. In grimmige sfeer begon de inspraakavond in Steenbergen over de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum. In de sporthal 't Cromwiel woonden ruim zevenhonderd mensen de zwaarbewaakte bijeenkomst bij.

Noodverordening
In de straten rond de sporthal wemelt het van de politie. Er geldt een noodverordening. Aan een van de invalswegen staan vier ME-busjes. Gewone politiebusjes passeren stapvoets de sporthal, groepen bikers patrouilleren in de buurt. Bij het sportcentrum fouilleren agenten een tengere jongen in een bomberjack. Een dame loopt bij het begin van de vergadering van het terrein, haar kleine in de kinderwagen. 'Waar is nu mijn veilige plek?' staat op het bordje dat eraan vastgebonden is.

Groepen die naar de sporthal lopen, roepen leuzen en zwaaien met Nederlandse vlaggen en stadionvuurwerk. De politie had aanwijzingen dat de harde kern van Steenbergse Feyenoord-supporters naar de vergadering zou komen. Die blijven weg, al dragen enkele aanwezigen inderdaad een shirt van de club. Er worden geen aanhoudingen verricht.

Vorige week liep een confrontatie tussen PVV-aanhangers en voorstanders van een azc hier al uit de hand. Wilders' partij kreeg in Steenbergen bij de laatste verkiezingen voor Provinciale Staten de meeste steun.

Uitgejouwd

De lawaaiige groep van vierhonderd man zit in de achterste helft van de zaal. Voorin zitten meer ouderen.

Burgemeester Joseph Vos wordt uitgejouwd als hij de avond opent. "Als u mij een beetje laat uitpraten, laat ik u straks ook uitpraten", probeert hij. "Hopelijk kunnen we er een beetje volwassen over praten", zegt hij vijf onderbrekingen later.

Achter in de zaal staat inspreker Michael Otto op. "Vluchtelingen volgen de islam, een geloof dat spuugt op ons. Ik wil niet dat mijn vrouw of kinderen worden bedreigd omdat ze geen hoofddoek dragen", zegt hij. De meeste insprekers zijn tegen. De grenzen moeten dicht, klinkt het. Stop de islamitische invasie. Het zijn gelukszoekers.

Inwoner Rob Mulder gooit het over een andere boeg. Hij is ook tegen. "Ik zit niet op bijval te wachten", roept hij naar achter in de zaal. "Ik heb een verschrikkelijke hekel aan discrimineren. Ik heb teksten op spandoeken gelezen waar ik me van distantieer. Emoties laten gaan levert alleen verliezers op."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden