Update

Steenbergen houdt het rustig bij asieldebat - Wel steen door ruit

null Beeld anp
Beeld anp

De gemeenteraad van Steenbergen is voor de komst van asielzoekers, mits het er minder zijn dan de zeshonderd die eerder waren voorgesteld. Het college had afgelopen week al voorgesteld om tweehonderd tot driehonderd vluchtelingen op te nemen.

Niels Markus

Terwijl de raadsvergadering bezig was, werden twee stenen door de ruit van een woning in Steenbergen gegooid. Volgens de politie woont er een gezin van buitenlandse afkomst.

De vergadering zelf verliep rustig. Nadat een inspraakavond vorige maand uit de hand was gelopen, hadden de politie en de gemeente veel voorzorgsmaatregelen genomen.

Rond het gemeentehuis van het Noord-Brabantse stadje stonden tientallen politieagenten en beveiligers. Slechts 120 toehoorders die zich vooraf hadden aangemeld, mochten de zaal in. Toch stonden er bij aanvang nog zo'n honderd demonstranten voor het gemeentehuis. Zij hadden spandoeken en bordjes bij zich met daarop 'Geen asielzoekerscentrum in Steenbergen' en 'AZC NEE'.

Enige voorstander
Tijdens de raadsvergadering spraken achttien Steenbergenaren zich uit over de komst van een asielzoekerscentrum. Vijf insprekers waren voor. Ook voormalig gemeenteraadslid Dasja Abresch sprak, net als in oktober. Toen was zij de enige voorstander. Dat kwam haar op scheldpartijen en spreekkoren uit het publiek te staan. Een paar dagen voor die vergadering had ze al een baksteen door haar ruit gekregen.

Tijdens de eerdere inspraakavond kwamen door het luide gejoel de bezwaren niet over, die Abresch ook had. Haar bedenkingen zijn verminderd, sinds het college besloot om minder asielzoekers op te nemen. Ook bedankte zij voor de vele kaarten, berichten en bloemen die ze vanuit het hele land had ontvangen.

Schaamte
Inspreker Sander Groot nam het voor Abresch op. Hij wilde het beeld van Steenbergen als een vijandig dorp, rechtzetten: "Ik schaam me dat ik misschien in de straat woon met de man die zijn middelvinger opstak. En ik schaam me voor jongens met petjes die de burgemeester uitscholden, of 'daar moet een piemel in' zongen."

Groot riep de gemeenteraad op zich niet te laten intimideren, wanneer zij hun besluit gaan nemen. Dat gebeurt waarschijnlijk op 25 november tijdens een raadsvergadering. Het college en veel raadsfracties hebben liever meerdere locaties dan één asielzoekerscentrum in de gemeente. Ook hebben zowel stadsbestuur als raad een voorkeur voor de opvang van gezinnen. Overigens heeft het Coa nog geen verzoek voor opvang in Steenbergen gedaan.

Enquête
Vorige week werd een enquête gehouden in het stadje. Het aantal voor- en tegenstanders bleek daarin gelijk. Veel insprekers en raadsleden hadden kritiek op de enquête: de vragen zouden sturend zijn en mensen zonder e-mailadres konden de vragenlijst niet ontvangen. Vooral de raadsleden en insprekers die tégen een azc zijn, kregen applaus van de toeschouwers.

Zowel bij de VVD als bij Steenbergen Anders spraken twee raadsleden, omdat de fracties verdeeld zijn. Coalitiepartij D66 is tegen, fractieleider Hanneke Somers-Neutkens pleitte voor 'Realpolitik': "Er is te weinig draagvlak in Steenbergen. Het humanitaire initiatief kan nog niet opwegen tegen de realiteit."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden