Opinie

Steekt Trump een vredeskaars aan in het kruitvat?

Monic Slingerland Beeld Leo Lanser
Monic SlingerlandBeeld Leo Lanser

Wie Amsterdam zegt, Parijs of Londen, hoeft niet nader te verklaren welk deel van de stad hij precies bedoelt. Bij Jeruzalem ligt dat anders.

Geen stad ter wereld heeft zulke omstreden grenzen. Dat merkten onder anderen de organisatoren van de Giro d'Italia, toen zij vorige week vol trots verklaarden dat de 101-ste editie van de wielerronde in West-Jeruzalem zou starten. Met die term hoopten zij iets neutraals uit te stralen. Maar dat neutraliteit in Jeruzalem niet bestaat, werd hen snel duidelijk. Meteen kwam er een woedende reactie uit Israël, dat zich dreigde terug te trekken. De correctie kwam snel. De Giro vertrekt uit Jeruzalem.

Volgens Israël is de stad ongedeeld. Israël annexeerde het oostelijk deel, het oude, historische centrum, dat ook gezien wordt als potentiële hoofdstad van de Palestijnse Staat, een staat die nog altijd min of meer in wording is.

Explosief grondgebied dus. Vandaar dat veel ambassades, zoals ook de Amerikaanse ambassade, sinds decennia in Tel Aviv gevestigd zijn. Voorlopig natuurlijk, in afwachting van de veelbesproken tweestatenoplossing. Want dat zou de volgorde moeten zijn: eerst een afspraak tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit over welke stuk grond van wie is, en dan kunnen de ambassades terug naar Jeruzalem.

Jeruzalem

Nu heeft president Trump gezegd dat hij die volgorde wil omdraaien. Deze week verklaarde hij dat de VS Jeruzalem erkennen als de hoofdstad van Israël. Hij zei alleen niet wat hij precies bedoelde met 'Jeruzalem': West-Jeruzalem of de ongedeelde stad? Zijn uitspraak leidde tot bezorgde en woedende reacties. Zo dreigt de Palestijnse groepering Hamas met een nieuwe Intifada. Gek genoeg kwamen die reacties niet eerder dit jaar, toen Poetin op 6 april verklaarde dat Rusland Jeruzalem erkent als hoofdstad van Israël. Hij deed dat in verband met de Amerikaanse poging om het diplomatieke proces tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit nieuw leven in te blazen, zo verklaarde een anonieme diplomaat in de Jerusalem Post.

Maar Poetin zei meteen wat hij precies bedoelde met de term 'Jeruzalem'. Rusland erkende West-Jeruzalem met onmiddellijke ingang als hoofdstad van Israël, en ziet Oost-Jeruzalem als hoofdstad van de toekomstige Palestijnse Staat. De wonderlijke situatie nu is dat zowel Rusland als de VS Jeruzalem vrij kort na elkaar erkennen als hoofdstad van Israël, allebei met de bedoeling om tot vrede en een oplossing te komen. Tsjechië volgde meteen na de Verenigde Staten trouwens.

De optimist kan zeggen dat er door deze verrassende ontwikkeling misschien beweging komt in het proces dat zo vastzit. Israël heeft een geschenk gekregen en de vraag is welk effect dat zal hebben: verharding of juist mildheid. De realist zal zeggen dat Trump met deze naïeve actie een vredeskaars heeft aangestoken in een kruitvat. De cynicus kan zeggen dat het allemaal niets uitmaakt. Om Jeruzalem wordt al 3000 jaar gevochten. De machtige mannen van nu veranderen daar niets aan.

Hoe kijkt u aan tegen deze verrassende actie van Trump? Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. Een keuze uit de antwoorden verschijnt woensdag.

Meer lezen van Monic Slingerhand? Bekijk ons dossier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden