Steekspel rond burgerinitiatief ’Stop fout vlees’

De grootste regeringspartij CDA neemt het burgerinitiatief ’Stop fout vlees’ niet serieus. Ook het Centraal Planbureau (CPB) en het Milieu- en Natuurplanbureau (MNP) maken zich er gemakkelijk van af.

Dat zegt Wouter van Eck, campagneleider van Milieudefensie en initiatiefnemer van het allereerste burgerinitiatief om een einde te maken aan de bio-industrie in Nederland. Van Eck presenteerde daartoe dit voorjaar het plan ’Boeren met toekomst’, dat voorziet in halvering van de veestapel en omschakeling naar duurzame vleesproductie. Dat plan is inmiddels omarmd door SP, GroenLinks, PVV en Partij voor de Dieren. Regeringspartijen PvdA en ChristenUnie houden volgens Van Eck ’de kaarten voor de borst’, maar tonen net als de VVD interesse. „Maar het CDA heeft zich teruggetrokken in de bunker. CDA-woordvoerder Koopmans heeft zelfs gezegd dat het zijn missie is om het eerste burgerinitiatief ooit om zeep te helpen terwijl 74 procent van de Nederlanders vindt dat de overheid moet ingrijpen, zo blijkt uit Nipo-onderzoek. En ook een royale meerderheid van de CDA-aanhang wil dat.”Â

Een gedegen inhoudelijke behandeling is volgens Van Eck des te meer noodzakelijk, gezien de doorrekening door het CPB en het MNP van ’Boeren met toekomst’. „De planbureaus dragen niet de ultieme wijsheid in zich en kunnen lang niet alle feiten op een rijtje krijgen.” In eerste instantie presenteerden beide bureaus een doorrekening die negatief uitpakt voor het burgerinitiatief, een aanvullende analyse op verzoek van de Kamer doet daar nog een schepje bovenop. Zo wordt bijvoorbeeld de kans op dierziekten, geuroverlast en ammoniakuitstoot groter bij diervriendelijker vleesproductie. „Maar de voorgestelde vleesbelasting van 85 cent per kilo blijkt, anders dan het CDA beweert, nu wel mogelijk. Dat had Koopmans toch ook wel openlijk mogen toegeven”, zegt Van Eck. Maar CPB en MNP betwijfelen of Brussel en de WTO zullen instemmen met het idee om de opbrengst van de vleestaks te gebruiken voor boeren die willen omschakelen. Van Eck: „Wij denken dat het kan. Zo niet, dan is het juist aan de politiek om dat in Brussel wel mogelijk te maken.” Waarschijnlijk nog deze maand begint de Kamer met de inhoudelijke behandeling van het burgerinitiatief.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden