Steek je licht op tijdens de Rotterdamse Museumnacht

Rowling boos over Potter-encyclopedie

Centraal Museum eert Willem van Malsen

Steek je licht op tijdens de Rotterdamse Museumnacht

Met behulp van een GPS-apparaat, een kompas of een gids van vlees en bloed kan de bezoeker zich vanavond een weg banen door Rotterdam. De musea en galleries in de stad hebben voor dit evenement een speciaal programma samengesteld. Wie de weg kwijt is, hoeft alleen maar om zich heen te staren. Deelnemers laten namelijk een lichtje op zichzelf schijnen. De lampjes, foto’s van satellieten en futuristische cocktails maken de nacht ’spacy’. Het thema van deze zevende museumnacht is ’Set A Light’. Het Natuurhistorisch Museum presenteert gedresseerde goudvissen en andere onwaarschijnlijke dierenacts. De Kunsthal komt met magische Japanse dieren in oosterse sferen. Wie vervolgens geestelijk wil bijtanken kan terecht in Museum Boijmans Van Beuningen, waar dertig bekende en minder bekende politici, kunstenaars, koks en wetenschappers optreden als gidsen. Zij vertellen over het kunstwerk dat hen het licht deed zien. Onder hen zijn kunstenaars als Ans Markus en Joep van Lieshout. Voormalig poppresentator Ad Visser laat mensen zweven op zijn muziek. Een Gregoriaans koor neemt de bezoekers mee naar de vijftiende eeuw van de Vroege Hollanders. En weerman Erwin Kroll voorspelt het weer bij schilderijen uit de zeventiende eeuw. Ruim veertig Rotterdamse musea en galeries doen mee. De opening is om 19.30 uur in het Nationaal Fotomuseum Las Palmas. Tot twee uur zijn de cultuurinstellingen open. Wie de ogen niet tot het einde kan openhouden, mag een ’powernap’ doen in een caravan. www.rotterdamsemuseumnacht.nl.

Rowling boos over Potter-encyclopedie

Schrijfster J.K. Rowling is niet te spreken over plannen een Harry Potter-encyclopedie uit te brengen. Zij stapt naar de rechter om het boek van Steve Vander Ark en de Amerikaanse uitgeverij RDR Books tegen te houden. „Ik ben gefrustreerd dat een voormalige fan met mijn werk aan de haal gaat voor eigen financieel gewin”, aldus Rowling. Zij loopt zelf al met plannen voor een Potter-encyclopedie. Advocaten van de uitgever stelden dat de geplande Harry Potter Lexicon een „legitieme literaire activiteit” behelst. Het materiaal voor het boek komt van een website van een Potter-bewonderaar.

Centraal Museum eert Willem van Malsen

Het Centraal Museum in Utrecht houdt van 21 maart tot en met 4 mei een overzichtsexpositie van het werk van Willem van Malsen (1940-2005). Hij was in de jaren zeventig en tachtig actief als tekenaar, schilder, illustrator, cartoonist, déchirure-maker, uitvinder en schrijver. Het museum laat 350 werken zien. Van Malsen gebruikte de meest uiteenlopende materialen en technieken. Ook wordt de documentaire ’Willem’, gemaakt door Deborah Wolf, gastcurator van de tentoonstelling, getoond. Kees van Kooten zegt in de film: „Kijk, er kan wel eens een neef of een nicht overlijden en dan heb je nog een neef of een nicht over. En als er een ouwe voetballer doodgaat, dan heb je nog twintig ouwe voetballers over. Maar je weet zeker dat iemand als Willem, met dat vermogen en die inventiviteit – ja, dat is eenmalig geweest. Die komt niet meer. Ik ken niemand die zo ongelofelijk fijn met de pen kon tekenen en zo briljant groots kon schilderen ook.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden