Steeds op zoek naar opvang

THIJS BENTVELZEN

Afgelopen weken werden veel vluchtelingen ondergebracht in crisisopvang die vaak maar 72 uur open is. Sommige vluchtelingen zijn daardoor sinds aankomst in Ter Apel al vijf keer verhuisd. Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (Coa) hoopt met de opening van nieuwe noodopvanglocaties deze week een einde aan de problemen te kunnen maken.

Het vele verplaatsen zorgt voor veel frustratie en onzekerheid bij de vluchtelingen. Ze krijgen op het laatste moment te horen wat hun volgende bestemming is. Soms pas als ze al onderweg zijn. Jonge vluchtelingen dreigden maandag, uit frustratie van de vele verplaatsingen, in Waalwijk van de brug af te springen.

Woordvoerder Jan-Willem Anholts van het Coa erkent de frustraties van de vluchtelingen, maar stelt ook dat de crisisopvang noodzakelijk was. "Het aantal vluchtelingen dat de laatste weken moest doorstromen, was voor ons ongekend. Het was geen ideale oplossing, maar de gemeenten hebben ons enorm uit de brand geholpen." Met de opening van de tentenkampen in Nijmegen en Zaandam vrijdag zouden er volgens Anholts genoeg opvangplaatsen vrijkomen om te stoppen met de crisisopvang.

Twee weken geleden deed het Coa samen met het ministerie van veiligheid en justitie een oproep aan gemeenten om per direct opvang voor honderden vluchtelingen te leveren. In een dag werden tweeduizend plekken aangeboden op crisisopvanglocaties.

Dat zijn locaties die door de gemeente beschikbaar worden gesteld voor noodsituaties, zoals bij een natuurramp. De opvang is kort, de locaties zijn 72 uur open. Noodopvang is zes tot twaalf maanden open. Gemeenten kunnen aanbieden om de crisisopvang een paar dagen langer open te houden, maar daarna moeten de vluchtelingen doorverhuizen. Het Coa moet door deze driedagenregel constant en snel naar nieuwe locaties op zoek.

Gisteren openden zeven nieuwe locaties hun deuren. Amersfoort, Achtkarspelen, De Bilt, Houten, Kollumerland, Veenendaal en Sudwest Fryslan werden dinsdag door het Coa benaderd, een dag later kwamen de eerste vluchtelingen aan. Daarmee staat de teller op vijftien locaties.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden