Steeds minder vertrouwen in religieuze leiders VS

©Thinkstock

Godsdienstige leiders in de VS genieten minder vertrouwen dan veertig jaar geleden. Ook ziet twee derde van de Amerikanen hen liever niet aan politiek doen. Andere types gezag staan er beter voor.

Dat concludeert godsdienstsocioloog Mark Chaves in zijn boek 'American Religion'. Hij verzamelde bij grote onderzoeksbureaus statistieken over de periode van 1973 tot 2008.

Had aanvankelijk nog 35 procent van de Amerikanen een 'groot vertrouwen' in geestelijk gezag, drie jaar geleden was dat nog een kwart. Chaves wijt dat aan een combinatie van factoren. Misbruikschandalen, in Amerika al ongeveer tien jaar in het nieuws, spelen zeker een rol.

Belangrijker is de samenstelling van huishoudens, denkt Chaves. Gezinnen met twee kinderen staan gemiddeld sympathieker tegenover religieuze instituten dan eenlingen. 'Gebroken' en kleine gezinnen voelen zich minder thuis in de kerk.

Vermoeden
De daling sluit aan bij wat religiewetenschappers al enige tijd vermoeden. Traditionele instituten verliezen invloed, al blijven Amerikanen praktiserend geloven. Het geloof in God daalde sinds 1950 slecht lichtjes: van 99 naar 92 procent.

Traditionele godsdienst maakt geen comeback, meent Chaves. Het neemt af of blijft slechts stabiel. Een eerder onderzoek schatte het aantal niet-gelovigen op 15 procent. Volgens die cijfers zijn atheïsten de grootste groep in het godsdienstige landschap. Chaves schat dat 20 procent van de Amerikanen niet tot een religieus instituut behoort.

Ironisch is dat geënquêteerden hun kerkgang graag overdrijven. Ongeveer 35 tot 40 procent zegt regelmatig een godshuis te bezoeken, maar slechts een kwart doet dat ook daadwerkelijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden