Steeds minder ouderen onder armoedegrens

Kabinet of conjunctuur? De kabinetsmaatregelen ten gunste van 65-plussers hebben het aantal armen in die groep fors verlaagd. Maar in andere groepen blijft armoede een hardnekkig probleem, ondanks de aantrekkende economie.

Het aantal mensen met een laag inkomen daalt voor het eerst sinds lange tijd, door de oplevende economie en door koopkrachtverbetering van 65-plussers.

Dat blijkt uit het Armoedebericht van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het

Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Van de alleenstaande gepensioneerden moest twee jaar geleden meer dan 10 procent rondkomen van een inkomen beneden het sociaal minimum: 860 euro per maand. Het volgend jaar is dat percentage gedaald tot 4 procent.

Het armoedeprobleem onder ouderen is al geruime tijd aan het slinken. In 1990 leefde bijna een kwart van de gepensioneerden op of onder de armoedegrens. Maar toen was het nog vrij normaal om 65 te worden zonder aanvullende pensioenrechten te hebben opgebouwd. Mensen die 65 worden en niet anders hebben dan AOW, zijn tegenwoordig een zeldzaamheid.

Daarbij zijn er dit jaar kabinetsmaatregelen gekomen om de koopkracht van ouderen te verbeteren. Senioren profiteren van de verhoging van de algemene heffingskorting in de inkomstenbelasting, en van de aanvullende ouderenkorting. Bovendien zijn zij door het nieuwe zorgstelsel minder geld kwijt aan hun ziektekosten. Die maatregelen zorgen ervoor dat de omvangrijke groep ouderen met AOW en een klein aanvullend pensioen boven de armoedegrens wordt getild.

Het aantal mensen met minder dan het sociaal minimum daalt in alle groepen. Maar de dalingen zijn daar niet substantieel. Van de werknemers met kinderen moest in 2004 5 procent het doen met minder dan het sociaal minimum. Door de oplevende economie gaat het die groep beter, maar in 2007 heeft nog altijd meer dan 4 procent een laag inkomen.

Van de werknemers zonder kinderen, zat in 2004 3 procent in die positie. Dat percentage verandert nauwelijks, ondanks de betere economische tijden.

Er is dit jaar een kentering gekomen: het aantal mensen onder de armoedegrens daalt, en zal dat ook volgend jaar doen, zij het minder hard. In 2007 zal nog altijd een kleine 9 procent van de huishoudens het moeten doen met een laag inkomen. In 2004 was dat 10 procent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden