Steeds minder koeien in de wei

Koeien maken een vreugdesprong als ze na lange tijd op stal weer de wei in mogen Beeld ANP
Koeien maken een vreugdesprong als ze na lange tijd op stal weer de wei in mogenBeeld ANP

Koeien komen steeds minder vaak uit de stal, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. In 2014 liep 69 procent van de melkkoeien in de wei, een procent minder dan een jaar eerder. In 2001 stond nog negentig procent van de koeien met de poten in het gras.

Tom Scheele

Vooral melkveehouders met minder dan veertig koeien sturen hun dieren vaak de wei in, 94 procent doet dit. Bij grote bedrijven met meer dan 160 melkkoeien is dit nog maar 49 procent. Volgens het CBS komt dit doordat hier vaak melkrobots worden gebruikt. Het is dan makkelijker als de koeien al op stal staan.

Weidegang
Of de koeien vaak naar buiten mogen, hangt ook af van waar ze worden gehouden. In de typische veenweigebieden in het westen van het land staan veel melkkoeien in de wei. Maar in regio's waar het door de grond makkelijker is om gewassen te verbouwen, komt weidegang een stuk minder voor. De Nederlandse Zuivelorganisatie spreekt van weidegang als een koe gedurende ten minste 120 dagen per jaar minimaal 6 uur per dag buiten verblijft.

De partijen SP, D66 en GroenLinks pleitten in oktober nog voor een verplichte weidegang voor alle koeien. "We zijn er niet op uit om boeren te pesten, maar streven naar een gezonde melkveehouderij", zei Rik Grashoff van GroenLinks toen in Trouw. Staatssecretaris Sharon Dijksma weigerde de motie echter uit te voeren. Ze was bang dat boeren met veel koeien en weinig grond dan door een gebrek aan ruimte in de problemen zouden komen.

Polderen
Dijksma kwam wel met een 'convenant weidegang'. Dit moet ervoor zorgen dat in 2020 tachtig procent van de koeien buitenkomt. Dat percentage daalt al jaren en zit nu voor het eerst onder de zeventig procent. Het convenant moet boeren stimuleren de dieren de wei in te sturen, maar kent geen verplichtingen. De oppositie had weinig vertrouwen in het plan. "Polderen in de landbouwsector leidt niet tot fundamentele verandering", zei Grashoff.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden