Steeds minder kinderen leren zwemmen via school

Van een onzer verslaggeefsters AMSTERDAM - Schoolzwemmen moet. Niet alleen om leerlingen die nooit in een zwembad komen te laten wennen aan water, maar vooral om de lichamelijke conditie van kinderen op peil te houden.

Dat zegt de Nationale Raad Zwemdiploma's (NRZ) in een reactie op het pleidooi van D66-lijsttrekker Borst om kinderen op de basisschool weer verplicht te leren zwemmen. Op een partijbijeenkomst toonde zij zich bezorgd over het groeiend aantal jongeren zonder zwemdiploma.

Sinds een aantal jaren is zwemles niet meer verplicht. Gemeenten mogen bepalen of zij er geld voor over hebben. Verschillende gemeenten hebben op het zwemonderricht bezuinigd. In 1991 had 90 procent van alle basisscholen zwemonderwijs op het programma, in 1996 was dat percentage 83. Waar nog schoolzwemmen is, is soms ook op de duur van het onderricht bezuinigd. In plaats van twee jaar bijvoorbeeld slechts een jaar in groep 3. Van de kinderen in achterstandsbuurten krijgt ongeveer de helft zwemles. Vooral kinderen van allochtone ouders blijken vaker niet te kunnen zwemmen.

“Als je op een school zit waar maar een jaar schoolzwemmen wordt gegeven, heb je er nog niet zoveel aan”, zegt Nanneke Consten van de NRZ. “Kinderen die met hun ouders nooit naar een zwembad gaan, halen in dat ene jaar echt geen A-diploma. Vooral in kleinere en plattelandsgemeenten is het schoolzwemmen afgeschaft, omdat het aantal kinderen met een zwemdiploma toch al hoog was. Maar zwemmen is een vorm van gymnastiek. Goed voor de lichamelijke ontwikkeling en de conditie van het kind.”

Zeker met de huidige zwemparadijzen en een diversiteit aan watersporten op de open plassen is het belangrijk dat kinderen goed leren zwemmen. Daarom zijn de zwemlessen per 1 januari veranderd. Kinderen leren voor het A-diploma niet meer alleen de schoolslag, rugzwemmen en watertrappelen. Nu moeten ze onder water oefeningen doen. Voorwerpen zoeken en door een gat heen zwemmen. Ook komt er een glijbaan aan te pas om de kinderen te laten voelen hoe het is plots in het water terecht te komen en moeten ze uit het water klauteren zonder trapje. Vanaf 1 oktober worden de nieuwe Zwem-ABC-diploma's uitgereikt.

“Met het oude A-diploma is een kind nog niet watervrij”, zegt Consten. “De nadruk in het nieuwe zwemonderwijs ligt op de zwemveiligheid. Daarom spreken we ook van het Zwem-ABC. Ook met de nieuwe diploma's zijn kinderen pas echt veilig in welk water dan ook met een C-diploma. In het gros van de zwembaden wordt al op de nieuwe manier lesgegeven.”

In het particuliere zwemonderwijs beginnen de kinderen steeds jonger (vier jaar, voorheen was dat zes of zeven jaar). De lessen voor de nieuwe zwemdiploma's zijn daaraan aangepast en zijn nu veel speelser. Op 'welvarende scholen' hebben veel meer kinderen een diploma dan op scholen in achterstandsbuurten, aldus Consten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden