Steeds meer zzp'ers in culturele sector

Foto ter illustratie Beeld anp
Foto ter illustratieBeeld anp

In de culturele sector werken steeds meer mensen als zzp'er. Het aantal zelfstandigen is tussen 2009 en 2013 toegenomen tot bijna 106.000. Hun financiële situatie is vaak niet rooskleurig. Dat blijkt uit een verkenning door de Raad voor Cultuur en de Sociaal- Economische Raad.

Werknemers in de cultuursector zijn volgens het onderzoek vaak uit noodzaak zelfstandig geworden. Daardoor leven zij in onzekerheid over de continuïteit van hun werk en omdat de tarieven voor zelfstandigen onder druk staan, verdienen zij aanzienlijk minder. Soms werkt men zelfs gratis, alleen maar om het eigen beroep te kunnen uitoefenen en in de hoop op betaalde werkzaamheden in de toekomst.

Ook raken ze in de problemen bij arbeidsongeschiktheid, omdat verzekeringen hiervoor vaak te duur zijn. Vanwege het over het algemeen lage inkomen zorgen zelfstandigen vaak ook niet voor een pensioenvoorziening.

FNV Kiem vindt dat er snel wat aan de situatie gedaan moet worden. "Binnen enkele jaren tijd is de arbeidsmarktpositie van de makers van kunst en cultuur dramatisch verslechterd. Dat wil je toch niet? Cultuur moet echt weer veel meer geld krijgen. Maar dat op zich is nog niet genoeg: ook de onderhandelingspositie van de makers moet beter. Want anders hebben ze straks nog het nakijken'', zegt Caspar de Kiefte, bestuurder Kunsten van FNV KIEM.

Eind vorig jaar is er twee miljoen euro bijgekomen voor verbetering van de arbeidsmarktpositie van kunstenaars. De Kiefte: "Gezien de enorme omvang van de bezuinigingen is dat bij lange na niet genoeg.''

Cultuurminister Jet Bussemaker had opdracht gegeven voor het onderzoek, omdat ze zich al lange tijd zorgen maakt. Ze vindt het belangrijk dat mensen in deze sector zoals vertalers, muziekdocenten en beeldend kunstenaars, een fatsoenlijk inkomen kunnen verdienen.

Volgens haar zal bij de beoordeling van aanvragen voor kunst- en cultuursubsidies de komende jaren bekeken worden of de plannen getuigen van goed werkgeverschap en goed opdrachtgeverschap. "Ik roep dan ook culturele werkgevers op om evenwichtige keuzes te maken.''

Vandaag in Trouw de Verdieping: Aan de zzp'er zelf wordt niets gevraagd

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden