Steeds meer zwartspaarders te biecht bij Belastingdienst

Beeld anp

Zwartspaarders willen in toenemende mate af van hun geheime constructies om hun vermogen verborgen te houden voor de fiscus. Ze melden zich zelfstandig bij de Belastingdienst, of wenden zich tot adviseurs om schoon schip te kunnen maken, blijkt uit onderzoek van Trouw.

In de eerste maanden van dit jaar klopten al 250 mensen bij de fiscus aan om hun geheime buitenlandse rekeningen op te biechten, laat de Belastingdienst weten. 'Een duidelijke toename ten opzichte van eerdere jaren', bevestigt een woordvoerder. In heel 2012 meldden zich 315 mensen - een getal dat dit jaar waarschijnlijk ruimschoots overschreden wordt. De publiciteit rond het zwartsparen en de aankondiging van Luxemburg om het bankgeheim te willen opheffen zijn waarschijnlijke oorzaken voor de toeloop, stelt de Belastingdienst.

Volgens Jelle Staats, voormalig opsporingsambtenaar van de belastingdienst, blijft het niet alleen bij individuele spaarders met rekeningen in het buitenland. Staats adviseert mensen met geheime vermogens die tot inkeer komen en hun zwarte geld alsnog willen opgeven aan de Nederlandse fiscus. Hij stelt steeds vaker betrokken te zijn bij het ontmantelen van vennootschappen in belastingparadijzen. Die bedrijfjes zijn enkel opgericht om de belasting te ontwijken, en hebben het bijkomende voordeel dat de identiteit van de begunstigde wordt verhuld.

'Ik denk dat ik momenteel zo'n vijfentwintig ontbindingen van buitenlandse vennootschappen onder handen heb', zegt Staats. Vaak gaat het om vennootschappen op de Britse Maagdeneilanden of op andere locaties met een zwoel fiscaal klimaat. Opvallend is dat veel van de klanten van Staats op nadrukkelijk advies van hun buitenlandse bank ertoe overgaan schoon schip te maken. Banken willen af van schimmige constructies die de financiële sector een slechte naam bezorgen, en zijn bezig hun klantenbestand op te schonen, zegt Staats.

Volgens de adviseur gaat het bij deze constructies vaak om ondernemers die in de jaren zeventig en tachtig rijk zijn geworden. Vanwege de destijds hoge belastingdruk en de wens om vermogen apart te zetten voor als het zakelijk mis zou gaan, werd gekozen voor vennootschappen in belastingparadijzen waaraan rekeningen zijn gekoppeld. 'Deze mensen zijn nu vaak rond de zestig, zeventig jaar en ze vragen zich af of zij hun kinderen moeten opzadelen met die buitenlandse rekening.'

Zwaar aangerekend
Het gebruikmaken van zo'n zogeheten offshore-vennootschap om spaartegoeden fiscaal aantrekkelijk weg te zetten, geldt bij ontdekking door de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst Fiod als een verzwarende omstandigheid. Het feit dat dit soort constructies zo is opgezet dat de identiteit wordt verhuld van de persoon die uiteindelijk profiteert, wordt in het strafrecht verdachten extra zwaar aangerekend, aldus Staats.

Daarom is de fiscus zeer geïnteresseerd in offshore-constructies en daarom ook zijn door het ministerie van financiën herhaalde pogingen gedaan toegang te krijgen tot de database van het International Consortium of Investigative Journalists in Washington ('offshore-leaks'), waarover Trouw beschikt. Die database bevat gegevens van meer dan 120.000 vennootschappen.

Nu er steeds meer informatie naar buiten komt en het bankgeheim wordt uitgehold, kiezen zwartspaarders eieren voor hun geld. Tot nog toe is in 2013 voor 77 miljoen euro aan tegoeden aangemeld, maar het merendeel van de 250 spijtoptanten moet nog in behandeling genomen worden bij de Belastingdienst.

 
Ouderen vragen zich af of zij hun kinderen moeten opzadelen met die buitenlandse rekening.
Jelle Staats
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden