Steeds meer werknemers bereid door te werken tot hun 65ste

den haag – Een op de drie werknemers wil doorwerken tot 65 jaar. Twee jaar geleden was dat nog maar een op de vijf. De bereidheid langer door te werken is onder alle leeftijdsgroepen ongeveer even sterk gestegen. Wel verschilt die sterk per sector.

In de bouw is die bereidheid het kleinst. Daar wil een kwart van de werknemers doorwerken tot de AOW- leeftijd. In de landbouw en visserij is dat met 40 procent het hoogste, zo blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2007. Minister Donner van sociale zaken heeft het onderzoek gisteren naar de Tweede Kamer gestuurd.

Bij jongeren tot 20 jaar is de bereidheid door te werken het grootst. Van hen wil 44 procent blijven werken tot het 65ste jaar. De mensen van rond de 30 en werknemers van voor in de 50 zijn er het minst happig op tot hun 65ste te blijven werken. Onder hen ligt het percentage dat dit wel wil op 30.

Volgens minister Donner laten de uitkomsten zien dat de discussie over langer doorwerken die het kabinet in gang heeft gezet, effect heeft. Wegens de vergrijzing wil het kabinet dat meer oudere werknemers langer aan de slag blijven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden