Steeds meer vrouwen werken, maar steeds minder in voltijdbaan

Elk jaar gaan er gemiddeld meer vrouwen werken, meestal in deeltijd. Het aantal vrouwen dat voltijd werkt, neemt echter juist af.

Dat blijkt uit cijfers van de Organisatie voor Strategisch Arbeidsmarktonderzoek (OSA). Het percentage mannen dat voltijd werkt, ligt al jaren stabiel rond de 90. Het aandeel vrouwen met een voltijdbaan is de laatste jaren daarentegen afgenomen van 30 naar 25 procent.

Arbeidseconoom Marcel Kerkhofs van OSA vindt het opvallend. Hij denkt dat minder vrouwen voltijd werken, omdat ze nu eerder aan een kind beginnen dan een paar jaar geleden. „Eerder stelden veel vrouwen het krijgen van kinderen uit in verband met hun carrière. Nu kiezen vrouwen ervoor om op jongere leeftijd kinderen te krijgen. Dat combineren ze met werken, door een deeltijdbaan te nemen.”

Vrouwen houden bij hun werk nog altijd meer dan mannen rekening met de komst van kinderen. Kerkhofs: „Je hoort mannen tegenwoordig vaak zeggen dat ze het normaal vinden om een dag minder te werken en voor de kinderen te zorgen. In de cijfers zie je dat echter nauwelijks terug.”

In Nederland werken mensen vaker in deeltijd dan in andere Europese landen. „Hier geldt een cultuur van deeltijdwerkers”, zegt Kerkhofs. „Mensen willen graag de zorg van hun kind combineren met werken. Deeltijdbanen is een Nederlandse oplossing geworden.”

Veel vrouwen willen geen voltijdbaan, blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). „Voor veel vrouwen is het ideaal nog steeds dat ze zelf, of de partner, grotendeels voor de kinderen zorgen. Maar ook bij vrouwen van wie de kinderen al groot zijn, is deeltijdwerken favoriet”, zegt onderzoekster Wil Portegijs.

Daarentegen wilde nog geen kwart van de mannen in 2004 een deeltijdbaan, zo wordt geconstateerd in het OSA-rapport. En wil de man al een deeltijdbaan, dan moet het wel een grote zijn.

Door de vergrijzing zullen vrouwen meer gaan werken, verwacht SCP-onderzoekster Portegijs. „Naarmate er meer behoefte komt aan vrouwen op de arbeidsmarkt, denk ik dat vrouwen makkelijker eisen kunnen stellen. Hun werkgevers zullen dan misschien eerder de werktijden aanpassen aan de schooltijden van kinderen.”

Kerkhofs van OSA verwacht dit ook. „Maar als er meer aan vrouwen getrokken wordt, moet er ook meer geboden worden. Het is een taak van de overheid om voor betere kinderopvang te zorgen.”

FNV-voorzitter Agnes Jongerius pleitte gisteren in deze krant voor een ’moreel appèl’ op vrouwen in kleine deeltijdbanen. Zij moeten, volgens Jongerius, meer gaan werken om de vergrijzing op te vangen. Bijna 600.000 vrouwen hebben een kleine deeltijdbaan van minder dan twaalf uur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden