Steeds meer vleermuizen in Nederland

De franjestaartvleermuis Beeld anp
De franjestaartvleermuisBeeld anp

De vleermuis is aan een gestage opmars bezig in het Nederlandse landschap. Hoewel de vliegende zoogdieren schuw zijn en een verborgen leven leiden, blijkt de populatie in de afgelopen dertig jaar flink te zijn toegenomen. Dat constateert het CBS op basis van tellingen door het Netwerk Ecologische Monitoring (NEM).

Gerekend naar acht veel voorkomende soorten is de populatie sinds 1986 vervijfvoudigd, aldus het CBS zaterdag. De toename is het grootst bij de ingekorven vleermuis en de franjestaart en het kleinst bij de watervleermuis.

De meeste vleermuissoorten herstellen zich sinds de teloorgang van de populaties in de jaren vijftig en zestig. Alleen de vleermuizensoort die in Limburgse mergelgroeven leeft, blijft daarbij achter.

Het herstel verloopt nog niet in grote aantallen. Zo zijn er in de zomer slechts 1500 ingekorven vleermuizen in ons land aanwezig en daarmee blijft deze soort tamelijk zeldzaam.

De onderzoekers stellen ook dat naast de acht getelde soorten er ook nog tien variaties aan vleermuizen voorkomen, die nauwelijks telbaar zijn. Zelfs van de dwergvleermuis, die in elke stad en in elk dorp voorkomt, is niet te zeggen hoe het met de soort gaat.

De vleermuizen zijn volgens het CBS en de tellers van het NEM nuttige dieren die veel plaaginsecten eten. Ze kunnen tot twintig jaar worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden