Steeds meer studenten, steeds meer eisen

Beeld ANP

Onderwijsorganisatie DUO heeft een overzicht gepubliceerd van de opleidingen met een decentrale selectie. Vanaf volgend studiejaar bestaat voor onderwijsinstellingen de mogelijkheid om alle aankomend studenten via deze procedure te kiezen. Voorheen mocht dit van het Ministerie van Onderwijs maximaal 50 procent van de studenten zijn. Dit betekent dat universiteiten en hogescholen meer macht krijgen om scholieren te weigeren.

Zo'n selectie waarbij niet iedereen rechtstreeks wordt toegelaten, is alleen mogelijk bij opleidingen met een 'numerus fixus': hierbij is een maximaal aantal studenten voor vastgesteld. In het HBO gaat het vanaf volgend collegejaar om 30 opleidingen met een decentrale selectie; een stijging van 13 opleidingen. In het WO groeit dit aantal bij de bacheloropleidingen van 26 naar 44.

De Universiteit van Utrecht kondigde eerder al aan vanaf 2013 een 'matchingprocedure' te gaan introduceren. Doel hierbij is om de studie-uitval te verminderen door toekomstige studenten op hun motivatie te testen. Dit gebeurt onder andere via een enquête en een gesprek met een docent. Ook moeten scholieren een dag meelopen op de faculteit. De universiteit kan vervolgens alleen een advies over de geschiktheid van een studie geven; scholieren mogen niet geweigerd worden.

Sinds 2012 moeten eerstejaars studenten van de Erasmus Universiteit in Rotterdam binnen één jaar al hun studiepunten behalen. Ook in Leiden is de universiteit bezig met het verscherpen van de studie-eisen.

Het aantal studenten in het WO is in Nederland gegroeid van 130.000 in 1990 naar 242.000 in 2011.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden